Prostreno.cz

Kokosový olej spadl z lopatky zdraví

Dlouhou dobu byl kokosový olej považovaný za zdravou alternativu k ostatním olejům používaných v kuchyni. Ale teď zařadili vědci zpátečku…

Kokosový olej je opravdový všeuměl. Jeho použití je široké – od kuchyně, přes péči o tělo, nebo dokonce i pro zvířecí miláčky. Ovšem obsahuje až 92 procent nasycených mastných kyselin, tedy takový druh tuku, před kterým experti z oblasti výživy a zdraví varují. Nasycené mastné kyseliny totiž zvyšují hladinu cholesterolu a tím i riziko pro onemocnění srdce a mozkové mrtvice. Ale dlouhou dobu byl kokosový olej považován za jeden z nejzdravějších. Jak to bylo možné?

Trochu zpackaný výzkum

Dlouho se uvádělo, že obyvatelé, u kterých patří kokos už tradičně ke každodenním potravinám, netrpí výše zmíněnými onemocněními srdce a mozku o nic víc než ostatní celosvětová populace. To vědci považovali jako znamení toho, že kokos tedy nezvyšuje riziko pro srdeční onemocnění a mozkové mrtvice. Ovšem při tom vůbec nebrali v potaz fakt, že tito obyvatelé v široké míře konzumují dužinu ořechu a nejen, že si jídlo dochucují kokosovým olejem.

Dobrý a špatný cholesterol

Velmi dlouho také vládla domněnka, že kokosový olej zvyšuje pouze ten „dobrý cholesterol“ HDL, který srdce před možnými onemocněními dokonce chrání. Ovšem studie publikovaná v „Journal of the American College of Cardiology“ ukázala, že ani tento „dobrý cholesterol“ nedokáže před srdečními chorobami ochránit. A kromě toho navíc zjistili, že lidé s vysokou hladinou cholesterolu HDL mají i vyšší riziko úmrtí, ačkoli nemusí být způsobené srdečním infarktem nebo mozkovou mrtvicí.

Pád z piedestalu

Z toho lze vyvodit, že kokosový olej riziko srdečních onemocnění nesnižuje, a nemůže tedy být považován za zdravou alternativu. Samozřejmě je nedostižný díky své speciální chuti a aroma, které dokážou mnoho pokrmů výborně doladit. Při každodenním použití to ovšem umí i běžné oleje, jako je ten řepkový nebo olivový.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat