Prostreno.cz

Čerstvý špenát každý den chrání před nemocemi

Že špenát obsahuje mimořádné množství železa, je už vyvrácený mýtus – ale přesto stále patří mezi nejvýživnější a nejzdravější druh zeleniny. Víte proč?

Čerstvý listový špenát zažívá svůj boom. Najednou ho najdete v mnoha receptech nebo ho lze použít i jako náhradu za rukolu, která má oproti špenátu mnohem výraznější chuť. A ve srovnání s hluboce zmrazeným špenátem je ten čerstvý opravdu zdravý, a navíc jen s velmi málo kaloriemi – a přitom plný kvalitních živin! Je tedy dokonce mnoho důvodů, proč zařadit čerstvý špenát do našeho jídelníčku.

Se špenátem budeme zdraví a fit

V záležitosti obsahu železa byl špenát v minulosti hodně přeceňovaný, ale přesto dodává našemu tělu více než jiná zelenina. Takže pokud budete jíst špenát každý den, svoje tělo železem zásobíte v dostatečné míře. A stejně tak i dalšími důležitými látkami – vitaminem C, který nás chrání před infekcemi, vitaminem A, který udržuje fit naše oči, hořčíkem, který reguluje krevní tlak v podstatě hned po konzumaci jedné porce špenátu. A stejně jako ostatní zelenina s tmavými listy,chrání špenát také naši paměť. K tomu dochází ale opravdu až tehdy, pokud budete špenát jíst několikrát týdně.

Utajená síla

Kdo jí hodně špenátu, bude mít silnější svaly – tedy přesně jako Pepek námořník. Ovšem oproti kreslené postavičce, vy konzumujte špenát pouze čerstvý. Draslík totiž dokáže posílit naše svaly a dusičnany naše svalové buňky vyživují a posilují.

Chrání před nemocemi

Dusičnany obsažené ve špenátu jsou pro naše tělo dobré. Produkují oxid dusnatý, který pomáhá tělo ochránit před trombózou a srdečním infarktem. Kromě toho může být z lékařského hlediska výhodou i při rakovině. Prokázané už byly pozitivní účinky špenátu při rakovině prsu, prostaty a kůže. Hořčík a antioxidanty navíc chrání před cukrovkou.

Pomáhá při hubnutí

Špenát obsahuje jen velmi málo kalorií, a přitom je zároveň super sytý. Takže je to perfektní zelenina na hubnutí! Jak zjistili vědci při jedné studii, usnadňuje špenát jako doplněk diety skutečně ztrátu přebytečných kilogramů. Nesmíte si ale zaměnit čerstvý špenát s hlubokozmraženým, který většinou obsahuje smetanu – ten má totiž skoro dvakrát tolik kalorií.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat