Prostreno.cz

Příznaky nízkého krevního tlaku

Potíže se soustředěním, časté nevolnosti, permanentní únava nebo nadměrné vypadávání vlasů. Pokud něčemu z toho čelíte, možná je váš tlak nižší, než by měl být. A jak s tím vším souvisí žízeň, která jako by ani nešla uhasit?

Krevní tlak? Ten dokáže pěkně zatopit. Ačkoli se častěji mluví o tom vysokém, který může vést k infarktu, mozkové mrtvici nebo selhání ledvin, i nízký s sebou nese jistá rizika. Víte, jak hypotenzi rozpoznat i bez měření? Třeba tyto signály napovědí…

Závratě nebo točení hlavy

Často se vám „motá“ hlava nebo trpíte nevysvětlitelnými závratěmi? Pak pro vás asi nemáme dobré zprávy. Jedno i druhé totiž patří mezi klíčové hypotenzní příznaky. Protože nízký tlak narušuje krevní oběh, což omezuje dodávky kyslíku do mozku, výsledkem je právě točení hlavy a nevolnost.

Únava má svůj důvod

S tématem může úzce souviset i fakt, že se permanentně cítíte vyčerpaní, bez energie a tím pádem i bez nálady. Pokud oběhová soustava nefunguje správně, kromě jiného to negativně ovlivní také proces výroby energie. Dokonce i poruchy spánku způsobené změnou objemu krve mohou přispět k vaší únavě. Pokud tento stav přetrvává delší dobu, neměli byste s návštěvou lékaře příliš otálet.

Varující nadměrné padání vlasů 

Nízký tlak, který ohrožuje oběhovou soustavu, se dokáže neblaze podepsat také na vašem zevnějšku. Třeba tím, že jeho vlivem dochází k nevysvětlitelným ztrátám vlasů. Ačkoli si takový podezřelý úbytek hřívy mnozí spojují hlavně se stresem, nutričními nedostatky či přísnou dietou, není vyloučeno, že původcem je právě hypotenze a s ní spojená zhoršená cirkulace nejvzácnější tekutiny, jež vám koluje v organismu.

Trochu děravá paměť

Věřte, nebo ne, i špatná paměť někdy signalizuje potíže s nízkým tlakem, neboť kvůli němu mohou být mozkové buňky nedostatečně prokrvené, což se klidně dotkne i schopnosti soustředění a dalších kognitivních funkcí. Mimochodem, další indicií ukazující na hypotenzi je i neuhasitelná žízeň, varují lékaři.





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat