Prostreno.cz

Černucha setá podporuje plodnost a svědčí i pokožce

Povídá se, že prorok Mohamed považoval černuchu setou za lék na všechny nemoci, tedy kromě smrti. A ono je na tom asi něco pravdy! Tahle medicína totiž svědčí srdci, ledvinám, játrům, imunitě, štíhlým křivkám i pleti.

Černucha setá neboli černý kmín. Je to bylina? Nebo snad koření? Když se to vezme kolem a kolem, tak vlastně obojí. Semena této léčivé rostliny pocházející z jihozápadní Asie se skutečně používají jako ochucovadlo, přičemž je mnozí přirovnávají k mírně pálivému pepři. Pro svůj mnohostranný účinek jsou již po tisíciletí využívána v domorodé medicíně. Hodně je však zmiňují i odborné publikace a nejrůznější vědecké práce, protože jejich vlastnosti překvapují i samotné lékaře. Jak tento poklad působí?

Nepřítel rakoviny

Již mnoho studií potvrdilo, že černucha setá přirozeně likviduje rakovinné buňky a zastavuje jejich šíření. Hlavní zásluhu na tom má obsažená antioxidační látka thymochinon, která podle odborníků bojuje i proti leukemii.

Zeštíhlující pomocník

Potřebujete se zbavit nadbytečných kil a dostat se trochu do formy? I tohle je úkol pro černý kmín. Poznatky rozsáhlého amerického výzkumu publikované v magazínu Journal of Diabetes and Metabolic Disorders sdělují, že olej z něj získaný je jedním z nejlepších zeštíhlujících prostředků vůbec. Jeho konzumace prý významně podporuje ztrátu hmotnosti, zmenšuje obvod pasu a snižuje hladinu triglyceridů, přičemž reguluje i hodnoty cholesterolu a krevního cukru.

Zmírnění astmatu

Černucha setá nezbrojí jenom proti rakovině a nadváze. Stále se častěji se potvrzuje, že má silné antiastmatické schopnosti, díky kterým funguje podobně jako konvenční astmatická léčba. Nelze nezmínit, že zároveň tlumí i příznaky alergie, takže je pro respirační zdraví více než přínosná.

Další bonusové vlastnosti

Složení uvedené rostliny i jejích semen také zastavuje nadměrné padání vlasů a podporuje růst. Souběžně zlepšuje kvalitu pokožky, protože zpomaluje biologický proces stárnutí a mírní dopad oxidačního stresu. Je prokázáno, že rovněž detoxikuje játra, stimuluje funkce ledvin a zvyšuje šance a početí. Taktéž zachovává bezproblémové trávení, ničí střevní parazity, léčí kožní infekce, posiluje imunitu a pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat