Prostreno.cz

Avokádový olej je dobré mít po ruce

Je možné, aby olej využitelný ve studené i teplé kuchyni podporoval zdraví a ještě zlepšoval zevnějšek? No samozřejmě! No neříkejte, že ještě neznáte ten z avokáda!

Avokádo je skutečně ojedinělý druh ovoce. Žádný div, že se navzdory jeho vyšší ceně v nákupních košících našinců objevuje stále častěji. Nad rostoucí popularitou tohoto tropického pokladu neskrývají radost ani výživoví poradci, kteří poukazují na jeho úžasný nutriční profil. Co vy a avokádo? Jste-li jeho fanouškem, zkusit ho můžete i v tekuté formě. Lisováním semen a dřeně se totiž získává prvotřídní olej, který se chlubí fantastickými účinky.

Vaření s radostí

Avokádový olej lisovaný zastudena má hodně široké využití. Báječně se hodí k ochucení zeleninových salátů i k přípravě nejrůznějších dresinků, majonéz či tatarské omáčky. V teplé kuchyni je spektrum ještě širší, neboť je vhodný na smažení, vaření, restování, grilování i pečení. Jeho cennou vlastností je vysoký kouřový bod, který je v porovnání s jinými oleji nejvyšší ze všech – nedochází tedy k jeho přepalování.

Všestranný a voňavý léčitel 

Tato potravina je nesporně i prospěšná zdraví. A ne málo. „Tekuté avokádo“ snižuje hladinu cholesterolu, představuje prevenci rakoviny a zmírňuje příznaky artritidy. Dále tlumí záněty, omezuje pravděpodobnost osteoporózy, posiluje imunitní systém a příznivě ovlivňuje kognitivní funkce. Díky obsaženým cenným sloučeninám taktéž brání oxidaci tuků ve střevech, pročišťuje játra a harmonizuje celou trávicí soustavu. Rovněž normalizuje krevní tlak, předchází diabetu a prospívá očím. Zvláštní kapitolou jsou pak jeho kosmetické přednosti.

Elixír mládí a spása pro suchou pleť

Avokádovým olejem lze nahradit ranní i večerní péči, jelikož skvěle zastoupí hydratační krémy a zvláčňující séra. Jeho aplikace uklidňuje podrážděnou pokožku, přičemž zachovává její pružnost i elasticitu. Přítomné antioxidanty slibují pomalejší proces stárnutí i ochranu před nepříznivým vnějším vlivům. Toto pomazání zanechává kůži jemnou a hloubkově vyživenou, zatímco urychlí regeneraci buněk. A pořádný bod navíc? Využijete-li ho i na vlasy jako masku, dočkáte se rychlejšího růstu i famózního lesku!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat