Prostreno.cz

Domácí pleťové wellness s jogurtem

Přestože nám pandemie koronaviru opět znemožnila návštěvy kosmetických salonů či wellness center, není potřeba se oblíbených procedur vzdávat. Řadu z nich hravě zvládnete i doma. Dopřejte si své vlastní domácí wellness a připravte si třeba pleťovou masku, vlasový zábal nebo tělový peeling za pomoci obyčejného bílého jogurtu. Oblíbená pochutina vaši pleť rozzáří a osvěží, zredukuje akné, pomůže se zbavit lupů i ztvrdlé kůže na nohou.

Sychravý podzim je obdobím, kdy se nejen ženy s oblibou oddávají příjemným wellness procedurám. Neustávající pandemie koronaviru nás ovšem odsoudila spolehnout se místo profesionální péče na tu domácí. I tu si ovšem lze náležitě užít. Relaxační wellness hodinka v koupelně dělá zázraky nejen s naší vizáží, ale samozřejmě pohladí i po duši. A to je v současné době obzláště potřeba. Naplánujte si svoje příští domácí wellness s osvědčeným kosmetickým pomocníkem: bílým jogurtem.

Zdravý zevnitř i zvenčí

Kvalitní jogurt, obzvláště přírodní bílý a plný prospěšných probiotik, dnes bezesporu patří do zdravé a vyvážené stravy. Kromě mnoha jiných účinků příznivě ovlivňuje také zdraví naší pleti a vlasů, a to nejen při vnitřním užití, ale i vnějším. „Pro naši pokožku jsou důležité nejen v jogurtu obsažené proteiny, ale třeba také kyselina mléčná či vitamin B2 neboli riboflavin. Kyselina mléčná je výborný exfoliátor – pomáhá odloučit odumřelé kožní buňky, čímž pokožku omlazuje a prozařuje. Kromě toho podporuje vyhlazování vrásek a jemných linek a stahuje rozšířené póry. Riboflavin zase udržuje pleť hydratovanou, vyvažuje kožní sekreci, takže pomáhá proti akné, a podporuje regeneraci unavené pokožky i hojení ran,“ vysvětluje kosmetička a vizážistka Adéla Komárková. Jogurt dále obsahuje také kupříkladu zinek, který vyniká protizánětlivým působením a dokáže efektivně regulovat kožní maz, a samozřejmě vápník chránící pokožku před dehydratací.

Jogurtové obličejové masky pro všechny druhy pleti

Přípravky pro péči o pleť s obsahem jogurtu či jeho složek nejenže dnes již běžně najdete v obchodech, ale navíc si je snadno připravíte i doma. „Jako základ stačí použít obyčejný bílý jogurt. Tradiční kravský jogurt je nejlepší, pokud si chceme dopřát co nejvíce vápníku. Vhodné jsou také jogurty s vysokým obsahem probiotických kultur, jako je i náš Selský jogurt Hollandia. Vědecké studie totiž ukazují, že probiotika prospívají naší kůži podobně jako našim střevům,“ uvádí Martina Donátová ze společnosti Hollandia.

Jogurt lze použít samostatně, nebo jej zkombinovat s vhodnými přírodními surovinami. Pro výrobu pleťové masky na zanícenou či mastnou pleť je výborná kombinace jogurtu, medu a prášku z kurkumy. Podrážděnou pleť zase zklidní jogurtová maska s medem a aloe vera. Pokud vás trápí hyperpigmentace či tmavé skvrny, vsaďte na čistý bílý jogurt doplněný pár kapkami citronové šťávy. „Před každou aplikací pleťové masky je potřeba si důkladně umýt obličej a očistit veškerý make-up. Masku rozetřete na obličej krouživými pohyby a nechte 15 minut působit,“ říká kosmetička Adéla Komárková. Pokud byste chtěli masku použít spíše jako pleťový peeling, přidejte k jogurtu několik lžic jemného třtinového cukru, soli nebo rýžové mouky. Zatímco bude maska působit, si vy udělejte pohodlí a relaxujte, anebo se můžete pustit do aplikace jogurtu i na další části svého těla.

Nejen na obličej

Ano, jogurt můžete bez starostí použít nejen na obličej. Vyzkoušejte třeba tělový peeling neboli scrub na chodidla z jogurtu a nadrobno rozemletých vlašských ořechů, který vás zbaví ztvrdlé kůže a zklidní namáhanou kůži chodidel. Suché ruce zase příjemně zvláční maska z jogurtu, medu a rozmixovaných ovesných vloček, kterou necháte působit 20 minut a následně nejprve otřete vlhkým ručníkem a poté důkladně opláchnete. A třeba proti pigmentovým skvrnám na rukou pak využijete již zmiňovanou kombinaci jogurtu a citronové šťávy.

Z příznivých účinků jogurtu mohou profitovat i vaše vlasy. Z jogurtu, aloe vera a kokosového oleje si můžete vyrobit domácí kondicionér, který si v ničem nezadá s těmi kupovanými. Jogurt nejenže hydratuje vlasovou pokožku, ale díky obsaženým nutrientům, zejména vitaminu D a B5, vlasy vyživí a zredukuje tak jejich vypadávání. Pomáhá i proti lupům, neboť bojuje s kvasinkami či plísněmi, které bývají častou příčinou potíží s lupy.

Sladká tečka pro potěšení

To pravé wellness, byť domácí, samozřejmě není jen o zkrášlovacích procedurách, ale o celkovém relaxu a povzbuzení těla i mysli. Proto se snažte si na něj vyhradit dostatek času, kdy vás nikdo nebude vyrušovat. Zapojte všechny smysly: čich polaskají vonné svíce či aroma lampy, sluchu dopřejte oblíbenou relaxační hudbu. Pro odpočinek zraku odpočívejte se zavřenýma očima a správnou atmosféru navoďte osvětlením v teplejších barvách. Připravte si i občerstvení, kávu, čaj nebo i čerstvě namixované smoothie a k tomu hříšně dobrý dezert. Kalorie v tu chvíli hoďte za hlavu, dopřejte si potěšení. I na něm totiž záleží.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat