Prostreno.cz

Otestujte si kvalitu svých vlasů

S tímhle geniálním trikem můžete jako otočením ruky zjistit, jak zdravé jsou vaše vlasy. A víte, jaká je právě pro vaše vlasy ideální péče?

Postarat se o vlasy ideálně nebo alespoň vyhovujícím způsobem se může rázem změnit v náročnou proceduru. V létě mnoho z nás bojuje s roztřepenými konečky a škodami, které způsobuje UV záření. V zimě máme zase problémy s vlasy vysušenými a elektrizujícími. Ale co přesně vlasy potřebují, aby byly zdravé? Klíč je v porozitě, která je u každé vlasové struktury jiná. Ale existuje jeden velmi jednoduchý test, kterým se dá zjistit, jak porézní vlasy jsou.

Porozita určuje, kolik vlhkosti vlasy potřebují. Při vysoké porozitě jsou vlasy většinou suché a potřebují dodat vlhkosti hodně, nízká porozita jí naproti tomu potřebuje méně. Ale naštěstí to můžete zjistit sami doma.

Geniální trik

Řeč je o takzvaném vodním testu. Rozpuštěné suché vlasy položte do misky naplněné vodou. Po zhruba dvou až čtyřech minutách můžete pozorovat, jestli vlasy klesají ke dnu, plavou ve vodě nebo zůstávají stále na hladině. A výsledek odpovídá stupni porozity vlasů.  

Nízká porozita

Pokud vlasy plavou na hladině, mají nízkou porozitu. To znamená, že vlákna vlasů jsou zacelená a živiny uzavřené uvnitř vlasu, což je výhoda. Ovšem pro nové živiny je velmi obtížné se do uzavřené struktury dostat. Jako nejvhodnější péče jsou oleje jako kokosový, ricinový nebo šampon a kondicionér s kakaovým, mangovým nebo bambuckým máslem.

Střední porozita

Střední porozita je asi nejlepší. Vlasy plavou ponořené ve vodě, ale neleží ani na dně, ani neplavou na hladině. Struktura vlasu není úplně pevná, a dokáže tak vstřebat právě to správné množství vlhkosti. Vlasy se střední porozitou také dobře vstřebávají barvy, ale s barvením to nepřehánějte, aby se jejich porozita nakonec nezhoršila. Na ošetření použijte olivový, jojobový, avokádový nebo ricinový olej.

Vysoká porozita

Pokud klesnou vlasy až na dno misky, mají vysokou porozitu. Struktura je velmi volná a vlasy jsou roztřepené. Tak se může vlhkost rychle dostat dovnitř vlasu, který tím ale ztrácí živiny. Jsou proto lámavé, hrubé a matné. Kromě toho jsou velmi citlivé, používání žehliček nebo fénů je kontraproduktivní. Takové vlasy vyžadují jemné pečující výrobky bez těžkých silikonů. Složky jako alkohol, denát, obilný alkohol, benzyl alkohol nebo isopropyl IPA by na vlasy neměly vůbec dostat. Nejlépe pomohou přírodní oleje jako avokádový, konopný ale i mangové nebo bambucké máslo jsou dobrá volba.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat