Prostreno.cz

Dopřejte si zdravé liči

Jako každý rok před Vánocemi se trhy se zeleninou a ovocem, ale i supermarkety začínají plnit skutečně exotickým ovocem. A vy každý rok znovu přemýšlíte, zda stojí za to utratit nemalé peníze za něco, co neznáte, ale sváteční tabuli by to tak ozvláštnilo!

A jedním z takového ovoce je liči. Malé, červené kuličky s hrubou slupkou pocházejí původně z jižní Číny, kde je lidé pěstují a s radostí konzumují už více než 2000 let. Plody liči, které se dostanou na evropský trh, pocházejí také převážně z Asie – hlavními pěstiteli jsou kromě Číny ještě Indie a Thajsko. Ale stromy liči najdete i na Madagaskaru, v USA nebo Brazílii. Dosahují až 12 metrů a jejich květy nejen intenzivně voní, ale svojí žluto bílou barvou září do dálky.

Liči uchovávejte vždy v chladu a volně – plastový sáček by jejich proces zrání mohl výrazně urychlit a mohlo by se začít velmi brzy kazit. Správně chutná liči velmi sladce, přezrálé, nebo dokonce zkažené, je pak kyselé.

Malé kuličky plné zdraví

Plody se vyznačují velkým obsahem vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Přitom je ale nejvyšší hladina vitaminu C. Ve 100 gramech ovoce se ukrývá neuvěřitelných 40 miligramů vitaminu C, což hravě pokryje téměř polovinu denní dávky. Obsah vitaminu B (především B1, B2 a B6) sice není podobně extrémní, ale široká škála tohoto vitaminu obsažená v jedné kuličce, určitě není nezanedbatelná. Také stopový prvek měď, který liči obsahuje, je pro tělo velmi důležitý. Je nepostradatelný pro náš imunitní systém a látkovou výměnu. Nedostatek mědi poznáte podle únavy a špatné pleti. Dále liči může nabídnout také celou řadu minerálních látek, jako je draslík, fosfor, hořčík a železo. Množství, ve kterém jsou zastoupené, není enormní, ale v kombinaci s dalšími potravinami mohou nabídnout vyváženou stravu.

Prospěšné tělu

Kdo se ovoci s velkým podílem vody spíše vyhýbá, přijde si u liči na své. Liči obsahuje 17 gramů fruktozy. Navíc obsahují látku OPC, která má pozitivní účinky na redukci tuku v těle a dodává energii a vytrvalost. OPC vám pomůže také zbavit se vrásek a pigmentových skvrn. Díky vysokému obsahu vlákniny dokáže zasytit a přitom je téměř bez tuku a bez kalorií. A s ohledem na to, jak si někteří o Vánocích dopřávají, je dobré mít liči vždy někde po ruce – působí totiž blahodárně při překyselení žaludku a na pálení žáhy.   





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat