Prostreno.cz

Šetřete přírodu i vaši peněženku

Aktuální situace nás možná více než dříve nutí přemýšlet nad tím, jak žijeme a kolik nás také náš život stojí. Existuje nespočet na první pohled maličkostí, díky nimž lze šetřit nejen peněženku, ale také naši přírodu a okolí.

Udržitelnost, soulad s naší přírodou a planetou je velkým tématem ve všech možných odvětvích. Jsou to pojmy, které se dotýkají prakticky denně každého z nás. A zbytečného plýtvání, nadměrného užívání mnohdy nepodstatných věcí, je mnoho. Stačí jen najít způsoby, jak své chování změnit.

Skladujte potraviny chytře

Kromě toho, že bychom neměli zbytečně nakupovat nadbytek potravin a vyhazovat nespotřebované jídlo z důvodu expirace, je dobré se zamyslet také nad jeho skladováním.

K potravinám by se nemělo dostat teplo, vzduch a v ideálním případě ani světlo. Nejlepším způsobem skladování jsou proto uzavíratelné obaly s pevným víčkem.

Dalším způsobem, jak uspořit, a zároveň neplýtvat, je koupě úsporné a menší lednice, která spotřebuje výrazně méně energie. Na jednu osobu v domácnosti obvykle stačí objem 55 litrů. Ušetříte tím energie a zamezíte zbytečně velkým nákupům jídla do zásoby, které pak nesníte.

Projděte se

Chcete-li ušetřit životní prostředí, a zároveň peněženku, vyměňte občas jízdu autem za příjemnou procházku. Procházky šetří nejen přírodu, ale jsou prospěšné i pro vaše zdraví. A pokud po cestě neodoláte nějakému tomu nákupu, tak je pořád ekologičtější svést se hromadnou dopravou, než jet vlastním autem.

Myslete ekonomicky

Zamyšlení se před užitím energií vám může nejen ušetřit dost peněz, ale také jemně navrací přírodě život. Proč například topit v bytě, když jste celý den v kanceláři? Stejně tak je vhodné myslet místo na kvantitu na kvalitu, a to nejen v případě oblékání, ale i dalších spotřebních věcí. Nakupujte s rozmyslem a s myšlenkou, aby vám daná věc nesloužila jen pár dní nebo jen jednu sezonu.

Darujte s rozmyslem

Říká se, že by každý člověk měl udělat denně alespoň jednu hezkou věc pro jiné. Někdy stačí někomu zavolat, jindy je skvělé překvapit dárkem, který dotyčný ani trochu nečeká.

Nad takovými dárky se zamyslela například Lucie Mádlová, ředitelka Asociace společenské odpovědnosti: „Často se na nás obracejí lidé, kteří chtějí například svým klientům nebo zaměstnancům darovat něco originálního a hodnotného. A proto vznikl katalog udržitelných dárků, kde si vybere opravdu každý. Je důležité darovat dárky, které mají smysl.“

V katalogu najdete více než 160 nápadů – od vybraných delikates, módy a doplňků, u nichž přesně víte, kdo je vytvořil, vychytávek pro praktičtější jedince, kosmetiky až po zážitky a dobročinné skutky. Tak co takhle někomu letos k Vánocům darovat třeba strom místo dárků, které mnohdy skončí na dně skříně?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat