Prostreno.cz

Mytí obličeje bez zbytečných chyb

I taková banální činnost, jako je mytí obličeje, má svá důležitá pravidla. Týkají se mýdla, teploty vody i ručníku! Co když je porušujete, čímž zbytečně riskujete infekce, vrásky a alergické reakce?

Opláchnout si obličej vodou? To je něco jako čistění zubů nebo česání. Děláme to každý den, a to tak nějak automaticky. Ale možná úplně špatně! Které chyby se při tom dají „nasekat“? Tyhle se mohou týkat i vás.

Správná příprava je základ

Pokud chceme sahat na jakoukoli část našeho těla, měli bychom si nejprve důkladně umýt prsty i dlaně. A právě tady se naráží na první problém, protože mnoho lidí tento důležitý krok prostě přeskočí. Tím si však veškeré nečistoty i bakterie snadno přenesou přímo na tvář, což podstatně zvyšuje riziko infekcí, vyrážek, akné a dalších obtíží.

Mýdlo se může vymstít

Mýdlo, které stojí na umyvadle a běžně ho využíváte na ruce, opravdu není ten nejlepší přípravek. Obsahuje totiž alkalické složky, jež jsou pro jemnou kůži obličeje příliš drsné. Dráždivě však působí i jeho pH, stejně jako vonné látky a další chemické přísady, které si dermatologové spojují s alergickými reakcemi.

Horká voda je špatná voda

Ano, venku teď bývá opravdu zima, takže horká voda je neskutečně příjemná. Vy si ji možná užíváte, ovšem pokožka trpí, protože kvůli ní přichází o oleje a tím i přirozenou ochranu před vysušením. To může zavinit nejen podráždění, ale i rychlejší stárnutí. Nechcete-li tomu jít naproti, myjte si tvář pouze vodou pokojové teploty. Když už jsme u toho, nikdy, ale opravdu nikdy, nepoužívejte tu, která není vhodná k pití.

S ručníkem opatrně

Jakmile si opláchnete obličej, logicky ho budete chtít také rychle osušit. Ale čím přesně? Ručníkem? Můžete, ale proveďte to extra šetrně, bez většího tlaku i energických pohybů. Naprostou samozřejmostí je pak to, že tento kousek textilie zůstane čistě vaší soukromou záležitostí a nebude si ho půjčovat nikdo jiný. Také byste si tímto ručníkem neměli utírat zbytek těla, upozorňují odborníci.





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat