Prostreno.cz

Tělo v zimě nutně potřebuje potraviny bohaté na zinek

Céčko a zase jenom céčko. Co vás nemá! Věděli jste, že je tu další minerál, který musíte v rámci posilování imunity doplňovat? Bez zinku se v zimě neobejdete. Kde a v čem ho hledat?

Je úplně jedno, jestli jste letní typ, který chladné měsíce nesnáší, nebo se naopak hlásíte k milovníkům zimy, kterému vadí horka. Organismu nezáleží na tom, jaký postoj vůči ročním obdobím máte, a vyžaduje stejnou péči, neboť nachlazení a chřipky se vyhýbají málokomu.

Aby byla obranyschopnost organismu co možná největší, je třeba soustředit se na příjem čerstvého ovoce a zeleniny a zajišťovat pravidelné dodávky vitaminu C a zinku. Vědci odhalili, že právě tyhle dvě živiny posilují imunitní systém. Zinek je pochopitelně minerál, který se schovává v některých potravinách. Které to jsou?

Ovesné vločky

Ovesné vločky bývají nesmírně univerzální a levnou potravinou nabízející zinek i rozpustnou vlákninu, která se stará o pocit sytosti. Jíst se dají jen tak, s ovocem a oříšky, nebo třeba ve formě ovesné kaše. Do horkého, špetkou přisoleného mléka nebo vody vložte ovesné vločky a za stálého míchání vařte zhruba minutu. Sejměte z plotýnky, přiklopte pokličkou a nechte pět minut stát. Hotovou ovesnou kaši zamíchejte a podávejte s oblíbenými přísadami.

Dýňová semínka

Nevyhazujte semínka dýní neboli domovinu cenných látek, které tělo potřebuje. Kromě bílkovin a vlákniny jsou napěchována také zinkem. Dýňová semínka můžete opékat na másle a dochutit kořením podle svého gusta.

Špenátová polévka s cizrnou

Silným zdrojem zinku jsou i luštěniny plné antioxidantů, jež pomáhají bojovat s nebezpečnou aktivitou volných radikálů způsobující choroby. Cizrna je jednou z nich. Přidejte ji třeba do špenátové polévky a dopřejte svému tělo teplou porci zdraví.

Mandlový koktejl

Mandle a mléko, když jsou pohromadě, vytvářejí silnou dvojku bohatou na zinek. Tento svěží mléčný koktejl nejvíc chutná se šafránem či kardamomem, ale dají se do něj použít dochucovadla dle libosti. Mandle na několik hodin namočte do vody. Pak je rozmixujte ve výkonném mixéru se čtyřmi hrnky mléka, přendejte do plátýnka a pořádně vyždímejte či přeceďte přes jemné sítko. Přidejte koření.

Hovězí maso

Na 100 gramů hovězího masa, které je třetím nejpoužívanějším masem českých kuchyní, přijde skoro 12 mg zinku. Vídeňská roštěná, steak, hovězí plec na hořčici, hovězí plátky na žampionech. To jsou jen některé z receptů, kde červené maso hraje hlavní roli. Který si vyberete právě vy?

Zdroj: www.superfoods.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat