Prostreno.cz

Překvapivé působení vanilky na zdraví

Koření s léčivým účinky? To je vanilka, která dokonce zlepší stav vašich vlasů a pleti. A tak nádherně voní!

Na počátku 90. let začali výrobci parfémů do svých vůní přidávat vanilku, která se považuje i za afrodiziakum. Mnozí lidé si ji spojují s příjemnými vzpomínkami na sladké dobroty z dětství. Prý vyvolává pocit pohody a štěstí. Jenže ona necílí jenom na emoce. Překvapivě má i další neuvěřitelné účinky, které v rámci domácí lékárničky nesmírně oceníte.

Snižuje cholesterol

Výzkumy ukázaly, že vanilka může snížit hladinu cholesterolu. To je velmi důležité zvlášť pro jedince, kteří jsou vystaveni vyššímu riziku infarktu a mozkové mrtvice.

Posiluje imunitní systém

Tak třeba o takovém česneku se ví, že má v sobě bohaté zastoupení látek, které zlepšují imunitu člověka proti bakteriím a virům. Jenže vanilka nezůstává pozadu. I ona má léčivé vlastnosti a je bohatá na antioxidanty, které mohou pomoci zabránit rozpadu buněk a tkání v těle. Buduje obranyschopnost organismu, snižuje stres a usnadňuje zotavení po úrazu nebo nemoci.

Podporuje růst vlasů

Co má vanilka společného s krásou? Vlastně hodně! Pokud trpíte roztřepenými konečky nebo vypadáváním vlasů, využijte ji v její éterické podobě (oleji). Ten smíchejte s nosným olejem a směsí masírujte pokožku hlavy. Postaráte se o průtok krve a stimulaci folikulů, která podporuje růst vlasů.

Zahání splíny

Je známo, že silná a sladká vůně vanilky má přímý dopad na nervy. Navozuje klid a odplavuje stres, zejména pokud se používá jako součást aromaterapeutické léčby. Dejte si ji i vy do difuzéru nebo aromalampičky!

Zbavuje pupínků

Díky svým antibakteriálním vlastnostem může vanilka pomoci v boji proti vyrážkám a při pravidelném používání dokonce zjemňuje jizvy a zesvětluje pleť.

Ulevuje od křečí

Málokdo ví, že vanilka, původem z Mexika, podporuje zdravé trávení, zklidňuje záněty střev a pomáhá při dalších problémech, jako jsou křeče, bolesti břicha a průjem. Nařeďte ji nosným olejem a masírujte břicho.

Zmírňuje dýchací potíže

Když bojujete s kašlem, nachlazením nebo infekcí dýchacích cest, použijte vanilkový extrakt smíchaný s trochou teplé vody. A ten kloktejte. Antibakteriální vlastnosti sníží zánět a podráždění. Chvála vanilce!





Celkem 0 komentářů

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat