Prostreno.cz

I svátky s bezlepkovou dietou mohou být pestré

Podle odhadů je v České republice kolem 40 tisíc celiaků. Bohužel příznaky celiakie nejsou jednoznačné a mnohdy trvá řadu let, než je zjištěna správná diagnóza, proto dané číslo bude ve skutečnosti mnohem vyšší. Negativní projevy celiakie mají dopad na celý organismus a nejedná se vskutku o nic příjemného. Pokud vy nebo třeba vaše dítě trpí chorobou, která vyžaduje nasazení bezlepkové diety, nezoufejte, i bez lepku lze žít v pohodě, stačí vědět, jak na to.

Čtěte etikety

Bezlepková dieta představuje přísné celoživotní omezení v jídelníčků pro všechny, kteří trpí nemocí, jako je celiakie či Duhringova dermatitida. Život bez lepku není pro mnohé jednoduchý, avšak dnešní trh nabízí mnoho možností a usnadnění v podobě pestré škály produktů určených pro bezlepkovou dietu. Není žádný problém připravit si bezlepkové lívance snadno a rychle za zakoupené směsi, sehnat v obchodě bezlepkové pečivo nebo různé slané i sladké dobroty. Lepek neboli gluten představuje alergen, který musí být vždy ve složení výrobku výrazně uveden. Vyhýbat se musíte všem produktům obsahujícím obiloviny, jako je pšenice, žito, či ječmen. Jídelníček i přes tato omezení může být však pestrý, kromě přirozeně bezlepkových potravin vyhledávejte výrobky speciálně upravené a označené logem přeškrtnutého klasu nebo slovním spojením „bez lepku“. Sledovat etikety potravin je v tomto případě důležité, jelikož se může snadno stát, že se lepek vyskytne i u potravin, ve kterých by se přirozeně vyskytovat neměl, ale je do výrobku přidán, aby zde fungoval jako levné pojivo, můžete jej takto objevit například v mléčných light produktech, polotovarech či pochutinách.

Dopřejte si bez obav

Mezi přirozeně bezlepkové potraviny patří brambory, rýže, kukuřice, pohanka, teff, sója, luštěniny, quinova, amarant, ovoce, zelenina, maso, ryby, vejce, mléčné výroby, ořechy, káva, víno a mnoho dalších. Pokud jste labužník italské kuchyně, díky speciálně upraveným výrobkům nebudete ochuzeni ani o skvělé těstoviny či chutný chléb. Máte rádi sušenky, tyčinky, či müsli nadupané energií? Dnes není žádný problém dopřát si i tyto dobroty v bezlepkové variantě. Na klienty s bezlepkovou dietou ani čeští výrobci opravdu nezapomínají a jsou vůči nim daleko otevřenější než kdy dříve. „Máme dlouholetou zkušenost s výrobou potravin s deklarací bez lepku a tento sortiment máme skutečně široký, od kaší přes směsi na pečení, křupavé müsli, lupínky, vločky, nebo naprostá novinka müsli tyčinky naslano.  Provozujeme vlastní stanici na čištění, třídění a úpravu zrna, technologie na výrobu vloček a lupínků,“ vyjmenovává Ing. Jaroslav Šimek, PhD, vedoucí vývoje značky Semix. Zatímco dříve byli lidé s bezlepkovým omezením odkázáni výhradně na domácí kuchyni a zajít si na jídlo do restaurace bylo mnohdy riskantní, dnes není problém vyhledat si ve větších městech restaurace s nabídkou bezlepkových jídel.

Pestrost alternativ

Máme štěstí, že na středoevropském trhu lze bez problému zakoupit mnoho typů mouk. Ve zbytku světa musíte často vynaložit značné úsilí, abyste sehnali jinou variantu, než je hladká mouka. Dnes jsou i mouky velkým tématem zdravého životního stylu a bezlepkové varianty jsou vyhledávané i lidmi bez zdravotních omezení. Věděli jste, že lepek v mouce udává její lepivost, resp. to, jak se mouka s ostatními surovinami pojí? „Vhodnou alternativou k pečivu jsou křehké trvanlivé chleby či tyčky z netradičních a nutričně bohatých luštěninových mouk vyráběných za pomocí metody extruze. Konzumací netradičního pečiva z amarantu, dýně, quinoa, teffu, čočky, špaldy nebo pohanky tak dostanete do jídelníčku lehkost a žádoucí pestrost. Přidáním kvalitní šunky, cizrnového hummusu, tvarohové či avokádové pomazánky vytvoříte během chvíle nutričně vyváženou snídani, svačinu nebo pozdní večeři, po které vám nebude těžko,“ říká Martin Fuchs, majitel Extrudo Bečice.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat