Prostreno.cz

Bolest hlavy po ránu má své příčiny

Hlava vám třeští ostošest. Navíc je ráno, takže si o ideálním startu dne můžete nechat leda tak zdát. Proč se bolest objevila zrovna v tuhle chvíli a jak se dá zkrotit? V první řadě odhalte, co jí přechází!

Ne, rozhodně se nejedná o výjimky. Častými bolestmi hlavy v ranních hodinách trpí jeden ze 13 lidí. Co je příčinou? Mezi nejčastější spouštěče tohoto nepříjemného stavu patří tři hlavní problémy.

Nedostatečný pitný režim

Když je člověk dehydratován, mozková tkáň ztrácí vodu. V závislosti na tom se aktivují receptory bolesti v mozku, což způsobuje bolesti hlavy. Jedním z důvodů této dehydratace může být nedostatečný pitný režim během dne, ale i večerní alkoholový dýchánek. Alkohol, jak známo, odvádí vodu z těla ven. Navíc způsobuje expanzi mozkových cév, což je proces spojený s migrénami.

Paradoxně málo kávy

Kofein zužuje krevní cévy, což není žádným tajemstvím. Jelikož je návykový, tělo vinou vynechání dávky podléhá abstinenčním příznakům. Když si tedy jako milovník kávy nějaký ten šálek odepřete, kupříkladu k večeru, krevní cévy, zvyklé na působení kofeinu, se opět rozšíří, takže ráno máte pocit, že se vám hlava rozskočí na tisíc malých kousků. Podobně to funguje i u některých silně návykových léků, ke kterým patří medikamenty na spaní a proti úzkostem. Jednou, dvakrát vynecháte a organismus si skrz bolest hlavy řekne o přísun známé látky.

Špatné spánkové návyky

Poruchy spánku jednoznačně vedou k únavě, celkovému narušení systému, a ano, ranním bolestem hlavy. Lidé, kteří buď spí velmi málo, nebo nekvalitně, přerušovaně, k nim mají mnohem blíž než ostatní.  Navíc platí, že ti, kteří leží v polohách, které správně nepodporují krk nebo páteř, mají ztuhlé krční svaly. A to opět bolestem hlavy nahrává.

Kromě těchto běžných příčin se uvedené bolesti hned po probuzení objevují i v souvislosti s poruchami mozku, například po nedávném poranění hlavy. Jakmile je doprovází citlivost těla, slabost, horečka, bolesti čelisti nebo potíže se zrakem, okamžitě kontaktujte svého lékaře.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat