Prostreno.cz

Zocelte svojí obranyschopnost správnými potravinami

Vstupte do nového roku nejen pravou nohou, ale i ve zdraví a skvělé kondici. Se superpotravinami v podobě bezinek, žampionů a špenátu si na vás bacily netroufnou!

Hledáte způsob, jak si posílit imunitu? Zaručenou možnost představuje zvýšený příjem antioxidantů, domnívají se odborníci. A to je úkol, se kterým vám mohou pomoci superpotraviny! Ostatně, právě antioxidantů mají doslova na rozdávání, stejně jako vitaminů, minerálů a cenných aminokyselin. Na jaké přesně se zaměřit? Tyhle vaši obranyschopnost zocelí!

Bezinky, poklad s dlouhou tradicí

V lidovém léčitelství se bezinky využívají již stovky let. Na jejich mocné účinky účinky nedal dopustit ani starověký lékař Hippokrates, který je doporučoval ke zmírnění bolesti zubů, při popáleninách, otravě nebo kašli. Ovšem i moderní věda v těchto plodech vidí velký potenciál. Z mnoha výzkumů vyplývá, že jejich jedinečné složení zvyšuje odolnost organismu, působí proti virům, tlumí příznaky alergií, snižuje zánětlivé reakce a pozor, zastavuje migrénu.

Žampionů není nikdy dost

Máte chuť na houby? To, že jejich sezona započne až za pár měsíců, zdaleka ještě neznamená, že si je nemůžete dopřát. Stačí uchopit nákupní košík a jít si je „najít“ do obchodu, kde jsou k dispozici celoročně. Vaší pozornosti by neměly uniknout žampiony Portobello, které na seznamu superpotravin zaujímají čestné místo. Patří mezi štědré zprostředkovatele selenu, což je minerál, jež chrání buňky i tkáně před toxiny a oxidačním stresem. Prospěje vám také požehnané množství obsažených antioxidantů, zejména pak ergothioneinu a glutathionu, které zesílí imunitní reakce těla.

Přítel zvaný špenát

Podceňovat špenát se nevyplácí. Načerpáte z něj kyselinu listovou, která je důležitá pro tvorbu bílých krvinek, tedy hlavních pilířů obranyschopnosti. Náskok před útočícími bacily a viry vám poskytne i vysoký podíl vitaminu C, který se nikdy neztratí. Tenhle zelenáč překypuje i vlákninou, čímž zharmonizuje trávení. Na své si ale přijde i pokožka, neboť zlepšuje její kvalitu. Potřebujete ještě další důvod ke koupi špenátu?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat