Prostreno.cz

Potraviny nevhodné pro lidi s lupenkou

Jste příznivcem uzenin, sladkostí i pečiva z bílé mouky? To není dobrá zpráva. Zejména tedy pro vaši pokožku, která to může „odnést“ psoriázou!

Lupenka je dokonalý příklad toho, že v těle všechno souvisí se vším. Tato neinfekční kožní choroba, jíž dle odhadů celosvětově trpí 150 milionů lidí, nepředstavuje jen estetický, ale i psychosociální problém, neboť může vyústit až v těžké deprese. Co všechno jí nahrává a jak přesně vypadá?

Víc, než jen vyrážka

Jmenované onemocnění, jemuž se odborně říká psoriáza, se viditelně projevuje především na pokožce, nehtech a vlasech. Pacientův imunitní systém je při něm přehnaně aktivní a tím poškozuje  kůži. Její buňky se v místě zánětu obměňují až sedmkrát rychleji než je tomu tak u zdravé pleti, čímž dochází k nadměrnému šupinatění. A co hůř, odborníci si tuto svízel dávají do souvislosti s rozvojem artritidy, arteriální hypertenze, diabetu, cévních poruch, nebo dokonce mrtvice. Jaké příčiny stojí v pozadí?

Geny, životní styl i opalování

Největším spouštěčem lupenky jsou genetické dispozice, tvrdí lékaři. Ovšem možným viníkem bývá i oslabená obranyschopnost či dlouhodobý stres. Je překvapující, že riziko vzniku podstatně zvyšují také některé léky, prodělaná očkování, spáleniny od slunce i obyčejné odřeniny, stejně jako hormonální a klimatické vlivy. Tím seznam pachatelů ale zdaleka nekončí, protože svou roli zde sehrává i jídelníček. Které potraviny mohou psoriázu vyvolat nebo ztížit její stávající symptomy? Těmto je třeba se vyhnout!

Sladkosti a párky? Na ty pozor!

Klobásy, párky a uzeniny obecně. Dále pak sladkosti napěchované rafinovaným cukrem, bílé pečivo i smažená jídla. To všechno jsou gastronomické „požitky“, které experti doporučují ze stravy úplně vyloučit. Hlavní důvod? Mohou přímo souviset se záněty a narušit bakteriální harmonii trávicího traktu, což se dá považovat za nebezpečné podhoubí hrající lupence do karet. Tedy alespoň podle závěrů americké studie, o nichž bychom se dočetli v akademickém magazínu Arthritis & Rheumatology.





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat