Prostreno.cz

Napumpujte do těla antioxidanty pomocí čaje z maliníku

I lékaři, kteří občas k alternativním přírodním prostředkům bývají poněkud skeptičtí, připouštějí, že čaj z maliníku má hodně co nabídnout. Věděli jste, že tlumí menstruační křeče, reguluje cholesterol a čistí plíce?

Ostružiník maliník (Rubus idaeus), nazývaný také jako maliník obecný, je až dva metry vysoký opadavý keř, na němž rostou tolik známé, sladké plody. Ovšem velkou pozornost si zaslouží i jiné části této dřeviny. Cenným přírodním materiálem jsou totiž i listy, které se využívají k přípravě čaje. Proč byste je ve svých bylinkových zásobách měli mít i vy?

Léčivka s přednostmi

„Červené malinové listí zprostředkovává spoustu prospěšných živin. Kromě celé řady vitaminů a minerálů nabízí i vysoký podíl antioxidantů, které blokují produkci molekul, jež způsobují poškození kloubů. Zároveň omezují riziko kardiovaskulárních onemocnění a potlačují aktivitu volných radikálů,“ vysvětluje americká registrovaná dietetička Alicia Galvin s tím, že tyto látky rovněž představují prevenci rakoviny, diabetu a Alzheimerovy choroby. Jsou tu však i jiné bonusy, na které se v souvislosti s ostružiníkem upozorňuje…

Nejen záněty ať se bojí!

Je pravda, že maliníkový čaj mívá poněkud trpčí chuť, což je zásluha obsažených taninů. Proč na něj ale kvůli tomu zanevřít? Stačí ho lehce osladit medem, javorovým sirupem či stévií. Ať už ho ale vylepšíte čímkoli, můžete ho popíjet s pocitem, že tlumí záněty i menstruační bolesti. Souběžně posiluje děložní svalstvo, detoxikuje zanesené plíce, zastavuje průjem a povzbuzuje odolnost organismu. Nelze opomenout ani to, snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu, přispívá k regulaci škodlivého cholesterolu a zlepšuje stav zubů a kostí.

Co kapka, to plus

Dáte-li jmenovanému prostředku šanci i příležitost konat dobré zdravotní skutky, odvděčí se vám také normalizací krevního tlaku a podporou trávení. Příznivý vliv má však i na nervový systém, stejně jako na kvalitu pleti, vlasů a nehtů. Jeho konzumace tedy svědčí celkové kondici, psychickému rozpoložení i zevnějšku!

Zdroj: www.eatthis.com, www.howtodoit.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat