Prostreno.cz

Zdravotně závadné věci ve vaší domácnosti

Zubní pasta, ústní voda, úklidové prostředky nebo třeba sprchový závěs v koupelně. Věřili byste tomu, že právě tohle stojí za zvýšeným rizikem rakoviny, neplodnosti i arteriální hypertenze?

V dnešní podivné době, kdy svět pevně svírá ruka koronaviru, se asi každý člověk cítí nejbezpečněji v domácím prostředí. Máte to stejně? Pak budete překvapení z toho, že i v této zdánlivé oáze klidu číhá jedna hrozba vedle druhé. Jaké věci, jimž jste obklopení, vás mohou poslat k doktorovi?

Sprchový závěs

Závěs, který slouží k tomu, abyste při sprchování „nevytopili“ celou koupelnu, se možná tváří nevinně, ale jeho temná stránka budí rozpaky. Je totiž vytvořen z polyvinylchloridu (PVC), který patří k nejrozšířenějším plastům. Poznatky americké studie publikované v magazínu Journal of Environmental Health Perspectives sdělují, že při používání PVC dochází k úniku toxických sloučenin, které zvyšují riziko rakoviny a způsobují neplodnost.

Čisticí prostředky na bázi chemie

I úklidové prostředky představují nepřátele ohrožující zdraví. Odborníci poukazují na skutečnost, že většina z nich v sobě ukrývá přibližně 146 chemikálií, přičemž za ty nejhorší se považuje formaldehyd, benzen, toluen a chloroform. Tyto látky jsou spojovány s astmatickými záchvaty, kožními problémy, hormonální nerovnováhou i rozvojem onkologických onemocnění. Při každém úklidu, kdy s nimi přicházíte do styku, si tedy „zaděláváte“ na komplikace, které opravdu nechcete.

Zubní pasta 

Lékaři nás neustále nabádají, abychom si čistili zuby dvakrát denně. Ovšem i tato běžná činnost prováděná s tím nejlepším úmyslem se může zřejmě pořádně vymstít. Problémem jsou pak zubní pasty a ústní vody, které dle mnohých výzkumů obsahují kromě kontroverzního fluoridu i umělá sladidla. Dále se v nich nalézá triclosan, což je organická látka původně registrována jako herbicid. Svým uživatelům tyto produkty nabízejí i laurethsulfát sodný, který zastává funkci pěnidla, ovšem dává se souvislosti se záněty dásní, arteriální hypertenzí i oslabenou imunitou.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat