Prostreno.cz

Zdravotní potíže nemilosrdně okrádající vaše tělo o energii

Odhalit pravý důvod únavy bývá pro lékaře hodně obtížné. Ovšem jako první je zpravidla napadá anémie, hypotyreóza nebo fibromyalgie. Nemůže se něco z toho týkat i vás?

Čas od času se s pocitem větší či menší vyčerpanosti setká každý. Přičíst to lze ponocování, dlouhodobějšímu stresu i některým lékům, respektive jejich vedlejším účinkům. Roli zde může sehrát také sedavý životní styl, dehydratace, nadměrná konzumace kávy i určitý nutriční nedostatek. Jenže co když příčinou není ani jedno? Co když v pozadí vaší neustále únavy stojí tyto zdravotní potíže?

Viníkem anémie 

Anémie je stav charakterizovaný nízkou hladinou hemoglobinu, což je červený transportní protein přenášející kyslík. Pokud není tělo dostatečně okysličeno, prvním varovným signálem je právě chybějící energie. Na jinak zvanou chudokrevnost ovšem poukazuje také dušnost, bledost pokožky, permanentní chladnost končetin a častá závrať. Je vám to povědomé? Pak je zřejmě čas navštívit svého lékaře a nechat ho posoudit krevní obraz.

Časovaná bomba hypotyreóza

Odhaduje se, že v České republice trpí hypotyreózou neboli sníženou funkcí štítné žlázy přibližně pět procent populace. U některých může tato situace probíhat i několik let, aniž by si něčeho zásadního všimli. A o to je to horší. Dlouhodobá neaktivnost uvedeného orgánu se totiž jednoho dne projeví v plné míře, a to nejen nekončící únavou, ale i zpomalenou srdeční frekvencí, neplodností, extrémním vypadáváním vlasů, rapidním nárůstem váhy nebo depresí.

Fibromyalgie 

Fibromyalgie je nemoc, která s sebou nese potíže rozmanitého charakteru, ovšem nejtypičtější jsou pro ni bolesti hlavy a pohybového aparátu, zejména pak svalů. Pacienti si stěžují také na malátnost, chmurné nálady, nespavost a ztuhlost čelistního kloubu. Ze statistik vyplývá, že k fibromyalgii jsou oproti mužům náchylnější ženy, kterým tato komplikace mimo jiné zapříčiní i hormonální nerovnováhu. Ta pak může rozladit metabolismus, imunitu i psychické zdraví.





Celkem 0 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat