Prostreno.cz

Vitaminy skupiny B nelze házet do jednoho pytle

Není B vitamin jako B vitamin? Přesně tak. Zatímco thiamin potřebuje hlavně mozek, riboflavin je klíčový spíše pro zrak.

Že vitamin B je pouze jeden? To si myslí hodně lidí. Jenže! Členů „béčkové rodiny“ je hned osm, přičemž každý z nich plní trochu jinou funkci. Je tedy chybou házet je do stejného pytle! Co všechno jste o B-komplexu možná nevěděli?

B1 – nutná výživa pro mozek

Vitamin B1, jemuž se říká thiamin, pomáhá regulovat nejen chutě k jídlu, ale i hladinu energie. Zachovává také celistvou strukturu mozkových buněk, proto jeho nedostatek způsobuje demenci a poruchy nervového systému. Načerpáte ho kupříkladu ze slunečnicových semínek, luštěnin a ovesných vloček.

B2 – ochránce zraku

„Bé dvojka“ známá pod pojmem riboflavin podporuje ostré vidění. Nepopiratelný vliv má ovšem i na kvalitu pokožky a tvorbu červených krvinek, čímž zabraňuje anémii. Hlavním příznakem deficitu je citlivost na světlo, stejně jako nepříjemná suchost očí. Za bohaté zdroje této živiny se považují houby, mandle, chřest a červená řepa.

B3 – má co do činění s trávením

Niacin neboli vitamin B3 se nachází v každé buňce. Zasahuje do trávení tuků, sacharidů a bílkovin, proto se bez něj určitě neobejdete. Klíčový je však i pro duševní kondici, kardiovaskulární systém a svalové tkáně. Pokud vám bude scházet, zřejmě se nevyhnete spánkovým i zažívacím obtížím. Hladinu niacinu dokáží navýšit brambory, rajčata a slunečnicová semínka.

B5 – prevence akné

Vitamin B5 i kyselina pantothenová. Tak se nazývá látka, která je vnímána jako jedna z nejdůležitějších chemikálií potřebných pro život. Velice podstatná je jak pro zdraví, tak i vizáž. Nízká hladina bývá častou příčinou akné a dalších kožních potíží, a to včetně vyrážek i ekzémů. Bohatým zprostředkovatelem jsou například chia semínka, čočka či brokolice.

B6 – strůjce dobré nálady

Vitamin B6 možná máte v povědomí jako pyridoxin. Působí protizánětlivě a stimuluje produkci hormonů, jež navozují dobrou náladu. Proto jeho podmíra stojí v pozadí chmurných splínů a chronických zánětů, které podceňují rozvoj mnoha závažných chorob. Pokud se takovým „radostem“ chcete vyvarovat, vsaďte na potravinové zprostředkovatele v podobě pistácií, batátů nebo vlašských ořechů.

B7 – pro krásu i ukázkový cholesterol

Biotin jakožto vitamin B7 je spojován hlavně s krásou, neboť zpomaluje tvorbu vrásek, urychluje růst vlasů a zpevňuje nehty. O poznání méně se už hovoří o tom, že přispívá k regulaci cholesterolu, normalizuje tlak a „dohlíží“ na optimální metabolické funkce. Jeho nedostatky se projevují nadměrným vypadáváním hřívy i špatnou kvalitou pleti. Dopřejte si ho včas, než se tak stane. Třeba pomocí cibule, zelí, římského salátu, mrkve a okurky.

B9 – výživa pro těhotné

Vitamin B9 je vlastně kyselinou listovou, na kterou se klade důraz zejména v těhotenství, protože podporuje zdravý vývoj plodu. Tato látka je ale důležitá i pro sexuální život obecně, zatímco pomáhá efektivněji vstřebávat ostatní přijímané živiny. V hojné míře ji obsahuje špenát, chřest i avokádo.

B12 – zaručí emoční stabilitu

Snad žádný jiný vitamin se nespojuje s psychickou stabilitou tolik jako B12 neboli kobalamin. Věděli jste, že zároveň usnadňuje hubnutí? Abyste tedy byli štíhlí a ještě v duševní harmonii, „užívejte“ spirulinu a kvasnice, které ho mají na rozdávání.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat