Prostreno.cz

Koření posilující zdraví srdce

Koření bývá nedílnou součástí chutných jídel. Obohacuje je, dodává jim šmrnc a plnost. Některé druhy zároveň posilují srdce. Tak se zásobte zázvorem i skořicí, tělo vám poděkuje!

Podle Českého statistického úřadu téměř třetina Čechů umírá na nemoci srdce. Muže i ženy nejčastěji potkává chronická ischemická choroba srdeční, která tvoří polovinu úmrtnosti na nemoci srdce. Na druhém místě je selhání srdce a akutní infarkty myokardu. Naštěstí některé druhy koření zdraví srdce posilují a předcházejí tak kardiovaskulárním onemocněním. Které to jsou?

Skořice

Skořice patří do skupiny ochucovadel, která vykazuje antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Již dávno se jí, že chrání před různými chorobami, včetně problémů se srdcem. Nevíte, jak ji konzumovat? Skvěle doplňuje plnou chuť kávy a snižuje hladiny glukózy a cholesterolu v těle. Denně byste ale neměli přijmout víc než 3 gramy tohoto koření.

Česnek

Česnek si mnozí cení pro antimikrobiální a antioxidační vlastnostmi. V pozadí těchto účinků stojí alicin. Udává se však, že česnek zároveň snižuje hladinu cholesterolu i hladinu cukru v krvi. Chrání před trombózou, a pokud jste to nevěděli, tak pomáhá při žaludečních a střevních obtížích a je užitečný při léčbě křečových žil.

Zázvor

Gingerol, aktivní sloučenina v zázvoru, má analgetické, sedativní, antipyretické a antibakteriální účinky. Vědci naznačují, že pravidelná konzumace zázvoru snižuje hladinu špatného cholesterolu, který prokazatelně zvyšuje riziko srdečních onemocnění.

Chilli papričky

Chilli papričky podporují krevní cirkulaci, zvyšují rychlost metabolismu a stimulují žaludeční sekreci. Díky přítomnosti vitaminu C také podporují imunitu a udržují krevní tlak na optimální úrovni. Zvládnete jejich ostrou a výraznou chuť? 

Semena celeru

Semena celeru se běžně používají v oblasti Středomoří. Připravuje se z nich čaj, ale můžete jimi posypat třeba i salát, nebo si z nich připravit populární celerovou sůl. Bojují proti zánětu a vysokému krevnímu tlaku.

Kardamom

Nejen Indie kardamom uctívá jako božstvo. Stále populárnější koření štiplavé a mírně sladké chuti je nabité vitaminy A a C, vápníkem, železem, zinkem a dalšími živinami, o nichž je známo, že zabraňují tvorbě krevních sraženin a posilují zdraví srdce. Můžete jej přidat do různých dipů, nebo pod maso.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat