Prostreno.cz

Konzumovat různé druhy antioxidantů je pro tělo důležité

Užíváte vitamin C s pocitem, že jako velice silný antioxidant ochrání vaše zdraví i psychickou pohodu? Tak jistě, tyto účinky samozřejmě má. Jenže pouze na něm váš osud i dobrá kondice určitě nestojí!

Antioxidanty by se daly zjednodušeně popsat jako molekuly, které inhibují (potlačují) oxidaci jiných molekul, například škodlivých volných radikálů. Jejich hromadění v organismu poškozuje struktury buněk, kvůli čemuž výrazně narůstá riziko chronických onemocnění, a to včetně rakoviny, srdečních chorob, depresí a diabetu. Látkám, jež volné radikály produkují, se ale bohužel nelze vyhnout. Nalézáme je totiž v jídle i některých užívaných lécích. Také ve vzduchu, co dýcháme, i vodě, kterou pijeme. Tedy alespoň podle odborníků z americké Standfordské univerzity. O to je příjem antioxidantů důležitější! Odkud je ale čerpat a na jaké přesně se zaměřit?

Dobré prameny jsou rozmanité

Antioxidanty se v hojné míře nacházejí v ovoci a zelenině. Především se jedná o nápadně barevné plody, jako jsou rajčata, mrkev, granátová jablka, borůvky, pomeranče a grapefruity. Čerpat je však můžete i z kávy, zeleného čaje, červeného vína, kurkumy nebo kvalitní hořké čokolády. Pokud si mezi těmito zprostředkovateli právě teď vybíráte svého favorita, měli byste vědět, že pouze jeden vás rozhodně nespasí. Je třeba brát to mnohem zodpovědněji a ze širšího spektra…

Skromnost stranou, přátelé

Vitamin C i E, betakaroten, lykopen, lutein, zeaxanthin, selen, kvercetin, hesperidin nebo kyselina ellagová. To jsou asi nejčastěji zmiňované antioxidanty, které nám potravinové zdroje ochotně nabízejí. Každý z nich však působí odlišně, protože má své vlastní chemické a biologické složení – a tedy i jinou úlohu při opravě poškozených buněk. Co z toho plyne? Odborníci poukazují na to, že čím více konzumovaných druhů ovoce a zeleniny, tím lepší krok k zachování zdraví. Nedržte se tedy při zemi a vydejte se cestou co možná nejpestřejší stravy. V sázce je až příliš mnoho!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat