Prostreno.cz

Proti mikrobům a infekcím zabírá olej z petržele

Povolejte všestrannou petrželku a zbavte se toxinů a mikrobů! Takhle bylinka v esenciální podobě pomůže i vlasům a pleti. Očistíte se a zároveň omládnete!

Petržel (Petroselinum sativum) pochází z oblasti Středomoří (jižní Itálie, Portugalsko, Řecko, Španělsko, Maroko, Malta, Tunisko a Alžírsko). Esenciální olej z této skoro až nenápadné bylinky je extrahován ze sušených semen, která jsou získávána pomocí procesu destilace vodní párou. Olej je světle žlutý až bezbarvý a v porovnání s čerstvou rostlinkou má hořkou vůni. Co všechno umí?

Působí proti mikrobům

Esenciální olej z petrželky má antimikrobiální vlastnosti, které pomáhají eliminovat mikroby i jejich růst. Předchází tak množení nezvaných návštěvníků, tudíž léčí i pupínky a akné (s tím pomáhá hlavně zinek). Nařeďte jej v nosném oleji, třeba mandlovém či olivovém, naneste na pleť a po 30 minutách působení opláchněte vodou. Jelikož je petrželka bohatá na vitamin C, který je důležitý pro tvorbu kolagenu, dočkáte se i omlazení pokožky. Vysoká hladina vitaminu K zase zlepší její elasticitu.

Stahuje póry a dělá dobře vlasům

Petrželka má i adstringentní, tedy stahující účinky, které pomáhají vyvolat kontrakci svalů a tkání. Esenciální olej z petržele lze použít interně i externě nejen na kůži, ale i na dásně, krevní cévy nebo vlasové kořínky. Podporuje růst zdravých a silných vlasů. Je vlastně skvělým tonikem.

Smíchejte lžíci univerzálního kokosového oleje (nebo báječného oleje ricinového) a přidejte k tomu pár kapek esenciální petrželky. Aplikujte na pokožku hlavy a kořínky, promasírujte a nechte 30 minut působit. Poté vlasy umyjte jako obvykle. Na výživnou masku si najděte čas jednou týdně.

Ulevuje od revmatismu a artritidy

Artritida a revmatismus jsou onemocnění související s akumulací kyseliny močové v kloubech a svalech, která brání oběhu krve. Petržel má čisticí a detoxikační vlastnosti, takže vylučuje toxiny z těla, osvěžuje krev, podporuje močení, čímž kyselinu močovou odstraňuje.

Pomáhá při nadýmání

Tento olej zabraňuje tvorbě plynů a vylučuje je z těla, dál krotí žaludeční potíže, napravuje dietní chyby, urychluje proces trávení a podporuje vylučování trávicí šťávy. Dobře se mísí s anýzem, černým pepřem, šalvějí, zázvorem, koriandrem, čajovníkem, růží či ylang ylang.

Na co si dát pozor?

Petrželový olej se hodí pro čištění těla a detoxikaci, jak již bylo řečeno. Dávkujte však velmi opatrně, obsahuje petrželový apiol, který je toxický. Konzumace se tak ve větších dávkách nedoporučuje lidem se zánětem ledvin a ani ženám těhotným. Z tohoto důvodu je vždy vhodné poradit se zkušeným léčitelem nebo lékařem.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat