Prostreno.cz

Posilněte si imunitu zdravým celerem

Čím silnější imunita, tím pochopitelně lépe. Jak se o tu svoji staráte vy? Nechcete ji podpořit celerem, který obsahuje více vitaminu C než citron? Bonusem navíc je pak to, že usnadňuje hubnutí a tlumí bolesti!

Celer známe jako kořenovou zeleninu, která se hodí do omáček a polévek, ovšem stejně dobře si rozumí také s masem. Je to ale všechno, co se o něm dá říct? Kdepak! Bylina, o níž se ve svých básních zmiňoval i řecký spisovatel Homér, dokáže zlepšit zdraví mnoha způsoby. Na jaké účinky poukazují lékaři i lidoví léčitelé?

Vzpruha obranyschopnosti 

Když přijde řeč na imunitu, asi nejčastěji se v její souvislosti mluví o vitaminu C. Jenže tento mocný antioxidant nemusíme čerpat jenom z citrusových plodů. Ve srovnání s nimi totiž právě celer obsahuje „céčka“ dvojnásobné množství, proto se vyplatí jíst ho častěji. Mimochodem, tato živina zároveň zvyšuje odolnost organismu vůči stresu, přičemž má vliv také na fyzickou výkonnost a kvalitu pleti.

Tlak jako z učebnice

Někteří odborníci se domnívají, že každodenní konzumace jmenovaného kořenového pokladu může snížit krevní tlak až o 14 procent. Trpíte-li tedy arteriální hypertenzí, o důvod víc, proč ho do svých kulinářských výtvorů zakomponovat. Tato schopnost plyne z podílu fytochemikálií, konkrétně pak ftalidů, které pomáhají rozšiřovat krevní cévy. K normalizaci tlaku přispívá také přítomný hořčík s draslíkem.

Úleva od bolesti

Celer je unikátní i proto, že zprostředkovává více než 20 protizánětlivých sloučenin, které tlumí chronické bolesti. Některé z nich navíc snižují oxidační stres, jenž oslabuje tělo i na buněčné úrovni a nahrává rozvoji mnoha závažných komplikací, a to včetně rakoviny a srdečních onemocnění.

Tajný dietní spojenec

Jako silné diuretikum může celer pomoci i těm, kteří touží po štíhlejších křivkách. Odstraňuje ze systému přebytečnou vodu i nahromaděné škodlivé toxiny. Obzvláště doporučován je lidem s otoky, neboť je svým působením „rozpouští“. A protože je i bohatým zdrojem vlákniny, prodlužuje pocity sytosti a zabraňuje přejídání.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat