Prostreno.cz

Co druh rýže, to jiné složení i zdravotní účinky

​Je pro vás lepší hnědá rýže? Nebo byste měli upřednostnit raději tu divokou či červenou? To asi záleží na tom, kolik chcete získat vlákniny a dalších cenných látek.

Když se řekne rýže, většina lidí si automaticky vybaví tu bílou. Máte to stejně? A teď si představte, že odrůd této obiloviny existuje více než 40 tisíc. Všechny ve vašem supermarketu samozřejmě nenajdete, ale pár těch základních bezpochyby ano. Jaký je mezi nimi rozdíl, tedy kromě ceny a vhodnosti použití pro různé pokrmy?

Bílá rýže je chudou příbuznou

Tato rýže je rafinovaná, což znamená, že prošla zpracováním, při němž byla odstraněna její svrchní slupka. Bohužel spolu s ní také vláknina a drtivá většina vitaminů a minerálů. Je tedy jasné, že jde-li o zdraví prospěšné látky, nelze mít přehnaná očekávání. Zapomeňte i na dietní ambice, neboť jediný šálek obsahuje přibližně 200 kalorií a 45 gramů sacharidů. Tedy alespoň takto její nutriční profil hodnotí závěry americké studie zveřejněné v magazínu Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry.

Hnědá rýže – nepřítel oxidačního stresu

Hnědá rýže je vlastně rýže bílá, ovšem bez zmíněného zpracování. Výrobní proces ji zbaví pouze nejsvrchnější vrstvy, proto spadá do kategorie celozrnných potravin. I když je to velké plus, počet kalorií mají s bledou kolegyní téměř totožný. Ovšem tmavší obilovina to alespoň vykompenzuje tím, že jedna porce nabízí plné čtyři gramy vlákniny a významný podíl hořčíku, fosforu a selenu, stejně jako 90 procent denního doporučeného množství manganu. Ten bojuje proti oxidačnímu stresu a posiluje kosti.

Divoká rýže voní jako oříšky

Navzdory tomu, že vám divoká rýže dodá necelých 170 kalorií, si zaslouží vaši pozornost i místo u stolu. I ona totiž platí za zdroj zmíněného manganu, ale zprostředkuje i sedm gramů proteinů a tři gramy vlákniny. Z jednoho šálku načerpáte také zinek, který je klíčovou živinou pro imunitní systém. Její lehce oříšková vůně udělá i z obyčejného rizota gurmánskou specialitu, takže si na ni čas od času vzpomeňte.

Černá a červená rýže – antioxidační bomba

Řekněme si upřímně, že rýže obecně není kdovíjakou fitness trefou. Platí to i o té, která má černou a červenou barvu. Obě si pak, co se týká kalorického zatížení, nemohou s výše uvedenými druhy nic vyčítat. Jisté ale je, že mají zase jiné přednosti. Především jde o pigmentové molekuly antokyany, které si vědci spojují s normalizací tlaku, prevencí diabetu a útlumem zánětů.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat