Prostreno.cz

Snížení hladiny cholesterolu přirozenou cestou

Příliš vysoká hladina cholesterolu našemu zdraví škodí. Na jeho snížení pomůže v první řadě změna jídelníčku. A v něm by rozhodně neměly chybět následující potraviny.

Cholesterol jako takový špatný není. Tělo si ho tvoří samo, protože ho potřebuje k výrobě vitaminu D, žlučových kyselin a hormonů. Ale příliš mnoho živočišného tuku nebo dědičné predispozice jeho hladinu v krvi zvyšují. A dlouhodobě zvýšený cholesterol znamená riziko pro naše srdce.

Jak tedy udržet srdce zdravé a hladinu cholesterolu v normě?

Dejte si ořechy

Nemůžete se vzdát sladkostí nebo chipsů? Pak si raději místo bonbonů nebo dortíků dejte sušené ovoce a místo chipsů sáhněte po ořechách. Ani jedno sice není „lehká váha“, pokud chcete zhubnout, ale mají obrovské množství nenasycených mastných kyselin a ty chrání naše cévy.

Snižte tuky

Citrusy zásobují tělo nejenom vitaminy, ale jejich vláknina podporuje zažívání, ve střevech tvoří kyseliny žlučové a ty vyplavují z těla zbytečný tuk. Abyste kýženého efektu dosáhli, stačí sníst denně dva grepy nebo pomeranče.

Salát na každý den

Především kyselejší druhy salátu, třeba jako čekanka, zaženou vysokou hladinu tuku. Mezi nejlepší bojovníky s cholesterolem jsou také artyčoky, ale i jakýkoli druh zeleniny vám v boji může pomoci.

Vejce mají jenom špatnou pověst

Novodobé studie ukazují, že dřívější zákaz konzumace vajec při zvýšeném cholesterolu už tolik neplatí. Slepičí vejce totiž obsahují navíc lecitin, který pomáhá s vyplavením špatného cholesterolu z krve. Co byste ráno rozhodně jíst neměli, jsou nasycené tuky jako salámy, máslo a sýry.

Správná dvojka kefír a müsli

Po kyselém budete veselí, a ještě se zbavíte tuku. A na to je nejlepší kefír – oblíbené jídlo stoletých. Nápoj podobný podmáslí podporuje tělo ve vylučování cholesterolu. A při výběru dejte raději přednost té nízkotučné variantě.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459188/ - celý článek





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat