Prostreno.cz

Je mléko s kávou kamarád nebo ne

Určitě mi dáte za pravdu, že káva patří mezi jeden z nejoblíbenějších teplých nápojů vůbec. Někteří z nás mají rádi espresso, nebo kávu překapávanou, turka a některé z nás uspokojí i káva instantní (tomu by se ale podle mě mělo přestat říkat káva). A někdo si do kávy rád přidává mléko.

Může nám mléko v kávě způsobit potíže?

Určitě je možné, že někdo je na pití kávy s mlékem, ale i bez mléka citlivější, a může se to dít z několika důvodů. Střevní obtíže mohou být po vypití mléka způsobeny intolerancí na laktózu, nebo mohou být způsobeny alergií na bílkovinu kravského mléka. Pokud tedy trpíte trávicími obtížemi po vypití šálku kávy s mlékem, zkuste příště kávu bez mléka, a pokud se po vypití černé kávy potíže nedostaví, je jasné, že budete mít problém s trávením některé ze složek mléka.

Podle SPV má intoleranci na laktózu 10 % Čechů – hlavní příčinou intolerance je nedostatek enzymu laktázy, který rozkládá mléčný cukr (laktózu) na glukózu a galaktózu. Nerozštěpený mléčný cukr nám může způsobovat potíže jako jsou plynatost, nadýmání a nevolnost. 
Většina lidí je schopna strávit malé množství  laktózy. Nižší množství je obsaženo ve tvrdých sýrech, tvarohu a v produktech bez laktózy.

Káva nalačno 

Je dost pravděpodobné, že když pijete kávu na lačný žaludek, mohou se objevit trávicí obtíže. Je to z toho důvodu, že přítomnost kofeinu a dalších látek vyvolá v žaludku sekreci kyseliny chlorovodíkové – takže se žaludek začne připravovat na trávení, ale nemá co trávit.
Tudíž zvýšená kyselost může způsobit nevolnost, pálení žáhy. Tyto nežádoucí účinky můžeme utlumit, pokud do kávy přidáme mléko, protože mléko a smetana působí na případně poškozenou sliznici trávicího ústrojí zklidňujícím účinkem. Podle fyziologa Vyskočila, který v odborném časopise Čestmír reagoval na kolující mýty o pití kávy s mlékem říká, že žádné vědecky podložené důkazy o těchto tvrzeních neexistují.

Shrnutí

Problémy s pitím kávy s mlékem se mohou objevit u jedinců, kteří trpí intolerancí na laktózu. 

Senzitivnějším jedincům bych nedoporučovala pít kávu ráno nalačno.

Nebylo vědecky prokázané, že pití kávy s mlékem může způsobovat obtíže u zdravých jedinců.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat