Prostreno.cz

Sportovní nápoje si můžete připravit i doma

Chystáte se na trénink? A jak se při něm chcete ochránit před dehydratací i ztrátou důležitých minerálů? Máte pro vás hned dvě lahodné možnosti v podobě domácích sportovních nápojů!

Speciální nápoje pro sportovce jsou dnes běžným sortimentem. I když pravidelně cvičíte, toto občerstvení vás nějak míjí? Tak jistě, fyzickou aktivitu můžete samozřejmě vykonávat i bez něj, ale přesto by vás možná zajímalo, co na něm příznivci pohybu a vlastně i odborníci vidí.

Kdo je na suchu, má ztížené podmínky

Že během sportu i bezprostředně po něm je potřeba doplnit tekutiny, to je logická úvaha, kterou žízeň jenom potvrzuje. A teď si představte, že k rapidnímu zhoršení výkonu podle mnohých studií bohatě stačí i pouhá dvouprocentní dehydratace, jež způsobuje svalové křeče, bolesti hlavy, malátnost i únavu. S tímhle asi daleko nedoběhnete, že?

Zaměřeno na pot

Ono je ale vlastně úplně jedno, kterou konkrétní činnost provozujete, zda ten zmíněný běh nebo třeba cyklistiku. Vždyť co si budeme povídat, zpotíte se tak jako tak. S potem však z těla odchází nejen potřebná voda, ale i minerály (ionty), které organismus vyžaduje ke správnému fungování, regeneraci a detoxikaci. Protože se vám tyto živiny v podstatě nasáknou do oblečení, systém pochopitelně ihned registruje jejich ztráty. A od toho jsou tu právě sportovní nápoje, ze kterých je načerpáte zpátky. Ovšem co když těm kupovaným nevěříte, neboť se obáváte přidaných chemických složek? Vyrobte si vlastní!

Vyhrnout rukávy, začínáme!

Při přípravě těchto drinků byste měli brát v úvahu, že kromě nepostradatelných iontů tělo ocení i nějaké cukry, které přemění na energii. Po jakých ingrediencích se tedy porozhlédnout? Ochutnejte tekutou vzpruhu, jež se skládá ze třech šálků kokosové vody, polovičního množství citronové šťávy, špetky mořské soli a dvou polévkových lžic medu. Nabízí se ale i další varianta. K té budete potřebovat čerstvou pomerančovou šťávu zředěnou s vodou, trochu soli a javorový sirup na dochucení. Čemu dáte přednost?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat