Prostreno.cz

Strava pro dokonale ploché bříško

Dokonalé břicho je často takovým symbolem perfektní, vydřené formy.

Dnes se zamyslíme, jak vlastně podpořit, aby naše břišní svaly vykoukly a konečně uvidíme, jak vlastně náš přímý břišní sval vypadá. 

Existuje strava pro dokonalé břicho?

Trénink je také velmi důležitým faktorem vašeho snažení, ale bez správného jídelníčku to nepůjde. Břišní svaly máme všichni, jde jen o to, dokázat si, že tam opravdu jsou! Toho docílíme jedině tak, pokud se zbavíme přebytečného tuku v oblasti našeho bříška. Trénink není vše a zhruba 60 % úspěchu v budování svalnaté a vyrýsované postavy tkví ve stravě a vyváženém poměru živin, které přijímáme. 

Správně nastavené makroživiny hrají nejdůležitější roli na cestě za vysněnou postavou. V naší stravě se nacházejí tři makroživiny. Jsou to sacharidy, bílkoviny a tuky, opakují se neustále dokola, ale opakování je matka moudroti! Správný poměr těchto makroživin je důležitý nejen pro viditelné cihličky na břiše, ale také pro celkové zdraví. 

Každá z těchto makroživin obsahuje určité množství energie, ze které pak náš organismus čerpá. Ten tuto energii beze zbytku využije (pokud jí není extrémně mnoho) nebo strava neobsahuje až extrémní množství vlákniny, která by zabránila dokonalému vstřebání energie z potravy, stejně jako plnohodnotnému vstřebání ostatních mikroživin. 

Kolik energie má gram makroživiny?

1 gram S = 4 kcal

1 gram B = 4 kcal

1 gram T = 9 kcal

Jak by měl ideálně vypadat váš talíř ?

Nikdy nezhubneme tuk pouze z břicha! Tuk je odbouráván z celého těla. O tom, odkud se primárně při hubnutí bude tuk odbourávat, rozhoduje spousta faktorů. Od genetických predispozic po hormonální systém, kdy zejména ženy mohou zažívat doslova muka při snahách o redukci tukové tkáně na stehnech, v oblasti břicha a na pozadí. Ve své stravě tedy musíme zajistit nedostatek energie a dostat se tak do stavu kalorického deficitu s adekvátním zastoupením makroživin. Ano, je to nepříjemný výsledek našeho snažení, ale musí tomu tak být.

Sacharidy

V naší stravě by tak zpravidla měly převažovat sacharidy (někdo naopak může preferovat tuky), které zaujímají zhruba 40–60 % celkového energetického příjmu. 

Sacharidy najdeme v rýži, bramborách, batátech, luštěninách, těstovinách, ovesných vločkách, ovoci atd..

Bílkoviny

Příjem bílkovin by tak mohl být v rozmezí 1,4–2 gramů bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. Bílkoviny chrání vaši svalovou hmotu před katabolismem (v době kalorického deficitu) a společně s energetickým příjmem rozhodují o úspěšné či neúspěšné snaze o nabrání svalové hmoty. Tyto procesy přímo rozhodují o výsledku našeho snažení v posilovně. 

Bílkoviny najdeme v mase, rybách, vejcích, mléčných výrobcích, mořských plodech,ořechách, luštěninách a můžeme je doplnit i proteinovým nápojem

Tuky

Příjem tuků zpravidla představuje zhruba 20–30 % energetického příjmu (opět záleží na preferenci tuk vs. sacharidy). Tuky jsou potřebné pro správné fungování hormonálního systému v čele s fitness králem testosteronem a pro správné vstřebání vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K).

Tuky najdeme v avokádu, přirozeně tučných potravinách jako jsou plnotučné mléčné produkty, vejce, maso, ryby a mořské plody, v ořeších, olivovém oleji a jiných olejích atd..

Ovoce a zelenina

Nezapomínejme ve svém jídelníčku na ovoce a zeleninu! Pomohou s příjmem důležitých mikroživin a antioxidantů a jsou skvělým zdrojem vlákniny, díky které se budeme cítit déle sytí.

Pitný režim

 Je pro každého velice důležitý. Nejinak tomu je i v období rýsování. Ze stravy bychom měli dát červenou kartu nadbytečnému příjmu soli a vody bychom měli vypít 2–4 litry, záleží, jestli v daný den sportujeme či nikoli.

Do správného pitného režimu řadíme samozřejmě vodu a neslazené čaje.

Co pomůže s viditelnými cihličkami na břiše?  

Pomoci nám mohou také kvalitní suplementy, jako třeba spalovače tuků.

Zdroj: www.fitnessmag.com, www.howtodoit.com, www.easylife.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat