Prostreno.cz

Frakcionovaný kosový olej umí fantastické věci

Mléčně zbarvený kokosový olej, který je v kuchyni jako doma, zná každý. Ale co ten frakcionovaný, je vám povědomý? Na první pohled mate vzhledem – průzračností! K čemu všemu se hodí a proč ho mít?

Je v dostání v každé drogerii i supermarketu. Internetová encyklopedie kokosový olej popisuje jako rostlinný tuk získávaný z jader zralých kokosových ořechů sklízených z kokosové palmy (kokosovník ořechoplodý). V tropech je po celé generace hlavním zdrojem tuku ve výživě milionů lidí. Má různé uplatnění v potravinářství, medicíně a průmyslu. Existuje však i jeho méně známá varianta – frakcionovaná. Stojí za zkoušku?

Čirý jako voda

Kokosový olej upravený frakcionací je stále tekutý olej bez charakteristické kokosové vůně. (Prošel destilačním procesem k oddělení kyseliny laurové od pevných tuků oleje. Po oddělení se pevné tuky z oleje odstraní, aby zůstaly v kapalném stavu při jakékoli teplotě – na rozdíl od nefrakcionovaného nebo panenského kokosového oleje, který tuhne při pokojové teplotě a pod ní).

Je určený pouze pro kosmetické účely a dá se využít na několik způsobů. Zastává funkci nosného oleje při ředění s éterickými olejíčky, je snadno použitelný, cenově dostupný, zvlhčující a neuvěřitelně všestranný. Hodí se kupříkladu k masážím. A nejen to!

Hydratujte suché vlasy a pokožku hlavy

„Frakcionát“ je vysoce zvlhčující, což z něj činí vynikající volbu pro ošetření suchých nebo kudrnatých vlasů. Naneste ho na mokrou kštici a vmasírujte do pokožky hlavy. Poté si vlasy zakryjte sprchovou čepicí a nechte aspoň 30 minut působit. Po uplynutí doby vlasy umyjte šamponem podle potřeby. Nadchne vás jejich lesk i hebkost!

Změkčuje suché paty i lokty

Mnoho lidí bojuje se suchou a tvrdou kůží na kolenou, loktech a patách. Máte-li k dispozici frakcionovaný kokosový olej, smíchejte jej s pár kapkami esenciální levandule a směs naneste na postižená místa – ideálně před spaním. Aby se olej nedostal na povlečení, nasaďte si ponožky nebo návleky na lokty a kolena.

Odličuje

Frakcionovaný kokosový olej je účinným odstraňovačem make-upu a při čištění poskytuje dvojnásobnou hydrataci! Stačí přidat pár kapek na odličovací tampon. Bez námahy odstraníte rtěnku, řasenku i oční stíny! Mimochodem, i aplikační štětce na make-up se musí pravidelně čistit. Použijte opět zmíněný kokosový olej, kápněte do něj esenciální citron, který má antibakteriální vlastnosti, štětce do roztoku ponořte a vmasírujte ho všech štětinek. Přebytky smyjte pod proudem vody.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat