Prostreno.cz

Potraviny, které patří pod proud vody

Pochopitelně, že potraviny z obchodu musí po příchodu domů důkladně umýt, například jablka a hlávkový salát. Ale jak je to s ostatními dobrotami, kupříkladu fazolemi v konzervě? Málokdo ví, že ty pod proud vody patří taky. A nejsou samy!

Samotná voda na odstranění pesticidů z ovoce a zeleniny nestačí. Doporučuje se rozpustit jednu polévkovou lžíci jedlé sody ve dvou šálcích vody a do tohoto roztoku ponořit plody na nejméně dvě minuty. Nic však nezkazíte, pokud pod proud vody dáte většinu potravin a obalů, ve kterých se nacházejí. Zvlášť tyhle musíte umýt za každou cenu!

Plastové lahve, plechovky s pitím a konzervy

Mnoho lidí dělá tu chybu, že hned po průchodu pokladnou otevřenou lahev s pitím. Doma pak klidně jedí přímo z konzervy nebo z plechovky. A to je chyba. Nápoje i konzervované jídlo musí urazit dlouho cestu, než se dostanou do obchodu, a právě na ní se setkávají s bakteriemi, špínou, prachem a dalšími nečistotami, které se následně přibližují k ústům. To nedopusťte, vše oplachujte!

Fazole

Fazole ve slaném nebo sladkokyselém nálevu (opět v plechovce) jsou obalené v roztoku soli a vody. Postupem času voda absorbuje část škrobu z fazolí, čímž se změní na hustou kapalinu, která je velkým zdrojem energie, negativně působím na metabolismus. Špatné je už jen to, že přispívá k tloustnutí. Než si tedy na fazolích pochutnáte, pořádně je propláchněte pod studenou vodou.

Ovoce a zelenina s podezřenými skvrnami

Občas se to stane. V obchodě si nevšimnete vadného kusu a domů si přinesete citron, jablko, meloun nebo avokádo s tmavěji zbarvenými, okrouhlými, mírně propadlými skvrnami nebo tmavými fleky se strupovitými ranami. Většinou jde o houbové a bakteriální choroby. Skvrn se většina koncových zákazníků zbavuje tak, že vezme nůž a odřízne je. Jenže tyhle nepoživatelné kusy v sobě ukrývají ony bakterie, které se při řezu mohou dostat zvenčí dovnitř do potraviny. Než tedy něco rozkrojíte, odkrojíte či oloupete, celé to umyjte.

Zrna a luštěniny

I obiloviny a suché luštěniny by se před vařením měly opláchnout. Jedině tak odstraníte veškerý škrobovitý prášek, který na nich uvíznul během přepravy. Jen tak pro představu, vypláchnutím přebytečného škrobu z rýže bude zrovna tahle dobrota nadýchaná a méně lepkavá.

Dary moře

Měkkýši, kupříkladu škeble a slávky, jsou často naplněny pískem. Začněte tím, že je opláchnete pod studenou vodou, poté je vložte do hrnce nebo mísy, zalijte je další várkou čisté vody a nechte 30 minut stát. Uvidíte, že na dně mísy se usadí další sediment, který byste určitě ze zubů tahat nechtěli.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat