Prostreno.cz

Stévie na talíři a její vedlejší účinky

Osladit si život něčím, co nezatěžuje organismus? Tak to je sen! A ten slibuje stévie, o které se říká, že patří k bezpečným náhražkám cukru. Ale co když je to celé úplně jinak?

Cukr nemá tu nejlepší pověst. Podle vědců zhoršuje paměť i soustředění, způsobuje náladovost a deprese, páchá škody na zubní sklovině a v neposlední řadě se podepisuje pod vznik akné. Proto když se na americkém trhu v roce 2008 poprvé objevila stévie, tedy bíle kvetoucí světlomilná tropická rostlina, mnozí zajásali. Přírodní náhražka cukru bez vedlejších účinků? Sem s ní!

Jak je to s tím hubnutím?

Stévie je až 300krát sladší než bílé zlo a udává se, že má nulový obsah kalorií, což představuje světlo na konci tunelu u těch lidí, kteří chtějí zhubnout. Jedna malá studie z roku 2016 prokázala, že když si ráno čaj nebo kávu osladíte právě stévií, sníte toho k obědu mnohem méně, než když použijte cukr. To v průběhu času a teoreticky může vést ke snížení tělesné hmotnosti, nicméně cvičení je pořád účinnější. Stejně jako sledování velikostí porcí a glykemického indexu potravin.

Pro cukrovkáře ideální

Ještě před lety se o stévii tradovalo, že může zvýšit riziko vzniku rakoviny a reprodukčních orgánů. Naznačovaly to testy na zvířatech. Naštěstí mnoho těchto informací bylo vyvráceno. Stévie je obecně uznána za bezpečnou potravinu, která nezvyšuje hladinu cukru v krvi a je základním kamenem léčby cukrovky. Světová zdravotnická organizace na základě toho stanovila doporučované denní množství, které činí 4 miligramy na kilogram tělesné hmotnosti.

Pro koho rostlinka není?

O stévii je známo, že působí jako vazodilatátor, který způsobuje rozšíření krevních cév a snižuje krevní tlak. Při nadměrném a dlouhodobém užívání tak může u osob s již tak nízkým krevním tlakem způsobit zdravotní komplikace. Proto by se jmenovaná skupina lidí měla o konzumaci stévie poradit se svým lékařem. Sladká rostlinka také může interagovat s některými léky. Pozor by si měli dát hlavně ti, kdo užívají medikamenty na onemocnění jater, srdeční choroby a léky proti rakovině.

Rizika v těhotenství

Kontroverzní je i přísun stévie v těhotenství. V některých případech prý zhoršuje obecně známé zdravotní komplikace, ke kterým patří dehydratace, nízký krevní tlak, zácpa, únava, bolesti hlavy, nevolnosti, změny nálady, křeče nebo zvracení. Navíc platí, že stévie z obchodu bývá smíchána s cukerným alkoholem, jež u některých jedinců způsobuje zažívací potíže. No a jak chutná? Náhražku cukru, která by jako cukr chutnala, ještě nikdo nevymyslel. Zázraky tedy nečekejte. Někdo stévii přirovnává k sirupu proti kašli, jiný k chemickému bonbonu.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Fitness palačinky

15min
(2 hlasů)

Domácí granola

30min
(2 hlasů)

Lívance bez vajec

15min
(1 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba