Prostreno.cz

Stévie na talíři a její vedlejší účinky

Osladit si život něčím, co nezatěžuje organismus? Tak to je sen! A ten slibuje stévie, o které se říká, že patří k bezpečným náhražkám cukru. Ale co když je to celé úplně jinak?

Cukr nemá tu nejlepší pověst. Podle vědců zhoršuje paměť i soustředění, způsobuje náladovost a deprese, páchá škody na zubní sklovině a v neposlední řadě se podepisuje pod vznik akné. Proto když se na americkém trhu v roce 2008 poprvé objevila stévie, tedy bíle kvetoucí světlomilná tropická rostlina, mnozí zajásali. Přírodní náhražka cukru bez vedlejších účinků? Sem s ní!

Jak je to s tím hubnutím?

Stévie je až 300krát sladší než bílé zlo a udává se, že má nulový obsah kalorií, což představuje světlo na konci tunelu u těch lidí, kteří chtějí zhubnout. Jedna malá studie z roku 2016 prokázala, že když si ráno čaj nebo kávu osladíte právě stévií, sníte toho k obědu mnohem méně, než když použijte cukr. To v průběhu času a teoreticky může vést ke snížení tělesné hmotnosti, nicméně cvičení je pořád účinnější. Stejně jako sledování velikostí porcí a glykemického indexu potravin.

Pro cukrovkáře ideální

Ještě před lety se o stévii tradovalo, že může zvýšit riziko vzniku rakoviny a reprodukčních orgánů. Naznačovaly to testy na zvířatech. Naštěstí mnoho těchto informací bylo vyvráceno. Stévie je obecně uznána za bezpečnou potravinu, která nezvyšuje hladinu cukru v krvi a je základním kamenem léčby cukrovky. Světová zdravotnická organizace na základě toho stanovila doporučované denní množství, které činí 4 miligramy na kilogram tělesné hmotnosti.

Pro koho rostlinka není?

O stévii je známo, že působí jako vazodilatátor, který způsobuje rozšíření krevních cév a snižuje krevní tlak. Při nadměrném a dlouhodobém užívání tak může u osob s již tak nízkým krevním tlakem způsobit zdravotní komplikace. Proto by se jmenovaná skupina lidí měla o konzumaci stévie poradit se svým lékařem. Sladká rostlinka také může interagovat s některými léky. Pozor by si měli dát hlavně ti, kdo užívají medikamenty na onemocnění jater, srdeční choroby a léky proti rakovině.

Rizika v těhotenství

Kontroverzní je i přísun stévie v těhotenství. V některých případech prý zhoršuje obecně známé zdravotní komplikace, ke kterým patří dehydratace, nízký krevní tlak, zácpa, únava, bolesti hlavy, nevolnosti, změny nálady, křeče nebo zvracení. Navíc platí, že stévie z obchodu bývá smíchána s cukerným alkoholem, jež u některých jedinců způsobuje zažívací potíže. No a jak chutná? Náhražku cukru, která by jako cukr chutnala, ještě nikdo nevymyslel. Zázraky tedy nečekejte. Někdo stévii přirovnává k sirupu proti kašli, jiný k chemickému bonbonu.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat