Prostreno.cz

Vedlejší účinky přílišné konzumace cibule

O jejích pozitivních účincích na lidské tělo není pochyb. Je jedno, jestli je žlutá, červená nebo bílá. Cibule organismu vždy má co nabídnout. Jenže jak už to tak bývá, někdy naopak i škodí. Co všechno způsobuje a s jakými léky se tluče?

Tváří se nenápadně a obyčejně, ale ve skutečnosti v sobě ukrývá nebývalý potenciál. Cibule je vynikajícím zdrojem vitaminu C, sloučenin síry, flavonoidů a fytochemikálií. Flavonoidy jsou zodpovědné za pigmenty v mnoha druzích ovoce a zeleniny. Podle vědců snižují riziko Parkinsonovy choroby, kardiovaskulárních onemocnění a mozkové mrtvice.

Zvláště cenným flavonoidem v cibuli je kvercetin, který působí jako antioxidant zabraňující hromadění plaku v tepnách. Díky němu se snižuje riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. (Největší podíl ho má cibule červená, která obohacuje zeleninové saláty, ale taky šalotka. Nejhůř je v tomhle směru cibule bílá, jež je v kuchyni základním stavebním kamenem studených omáček.)

Chemický prvek důležitý pro tělo

Fytochemikálie zase jsou přirozeně se vyskytující sloučeniny, které jsou schopné reagovat s lidským tělem a vyvolávat v něm zdravé reakce. Vyzdvihnout se musí i přítomnost síry, jednoho z nejběžnějších minerálů v těle, který pomáhá při syntéze bílkovin a budování buněčných struktur.

Cibule má zároveň nízký obsah kalorií (45 na porci), zanedbatelné množství sodíku a neobsahuje žádný tuk ani cholesterol. Organismu dodává vlákninu a kyselinu listovou. Zatímco působí jako dokonalá potravina pro všechny a všechno, je třeba si při její konzumaci dát pozor na několik věcí.

Zdravotní rizika

I když to není nijak zvlášť závažné, uvedená cibulová zelenina z čeledi amarylkovitých může některým lidem způsobit problémy. Sacharidy v ní ukryté jsou příčinou plynatosti a nadýmání. Ten, kdo cibuli jí syrovou, se obvykle potýká s pálením žáhy a překyselením žaludku. Větší množství cibule se navíc tluče s léky na ředění krve. Zvlášť ta zelená jarní s vysokým obsahem vitaminu K patří k rizikovým druhům.

Podle článku v časopise Journal of Allergy and Clinical Immunology nejsou vyloučené ani alergie při kontaktu cibule s pokožkou. Reakce se projevuje svěděním, vyrážkami, nevolností, zvracením a jinými žaludečními potížemi. V takových případech je samozřejmě žádoucí konzumaci cibule omezit.

Zdroj: www.healthline.com, www.eatthis.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat