Prostreno.cz

Konzumace sýrů pomáhá normalizovat krevní tlak

Sýr je jakožto mléčný výrobek bohatý na vápník, takže svědčí kostem i zubům. A že je trochu slaný? To je kupodivu spíše k užitku. Jeho sodík prý zlepšuje krevní cirkulaci, takže funguje jako prevence i lék arteriální hypertenze!

Situace je taková, že Češi přišli sýrům pořádně na chuť. Potvrzuje to jejich roční spotřeba, která se pohybuje okolo 17 zkonzumovaných kilogramů na osobu. Ze statistik rovněž vyplývá, že našinci moc rádi nakupují polotvrdé sýry holandského typu, především pak eidamy a goudy. Nosíte si je z obchodu i vy, a to poměrně často? To je pro vaše zdraví hodně dobrá zpráva!

Dobrota s překvapivými účinky

Jistě, pokud nejde o nízkokalorický cottage nebo třeba dietní mozzarellu, je sýr sám o sobě poněkud tučnějšího rázu. Navzdory kalorickému zatížení ho ale odborníci vřele doporučují s tím, že pokud se to s ním nijak nepřehání, bývá velmi prospěšný. Načerpáte z něj vápník, navíc ve skvělé kombinaci s fosforem, díky čemuž se první ze jmenovaných minerálů lépe uloží ve vašich kostech a zubech. Dočkáte se prý i podpory nervového systému, neutralizace volných radikálů nebo silnější imunity. Nedávná studie také prokázala, že tato vyhledávaná potravina může být dokonce i chutnou léčbou arteriální hypertenze. A to je žhavá zpráva roku!

Ani sousto nazmar!

„Ačkoli pravidla zdravého stravování z jídelníčku sodík spíše vylučují, naše poznatky naopak jasně ukazují, že ten, který je obsažen v mléčných výrobcích, příznivě ovlivňuje stav cév a tím i průtok krve, tudíž nepochybně pomáhá normalizovat tlak. Domníváme se, že lidé, kteří jedí sýry v pravidelných intervalech, zpravidla nebývají tolik náchylní ke kardiovaskulárním chorobám,“ vysvětluje americká lékařka a spoluautorka výše zmíněné studie Lacy Alexander. Zajímavé viďte? A nadějné jsou i závěry jiného průzkumu. Třeba ty, které zveřejnil magazín Nature Medicine, informují o tom, že složení sýrů omlazuje buňky, čímž prodlužuje průměrnou délku života. Tenhle elixír si tedy necháme líbit…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat