Prostreno.cz

Okořeňte si… zdraví! 7 bylinek, která doma musíte mít

Koření a bylinky v sobě skrývají mnohem více než jen skvělou chuť, díky níž dokážou ozvláštnit naše kuchařské umění. Jsou navíc plné antioxidantů a dalších prospěšných látek. A které bychom rozhodně měli do jídelníčku zařadit?

Samozřejmě můžeme přidávat, jakékoli bylinky či koření chceme – tím nic nezkazíme. Nicméně existuje několik super-ochucovadel, které bychom rozhodně neměli přehlížet!

1. Skořice

Skořice je bohatá především na prospěšné polyfenoly, které mimo jiné dokážou regulovat hladinu cukru v krvi. Navíc pomáhá se zažíváním i posílením imunity, umí zahřát a hodí se nejen ke sladkým pokrmům, ale i ke slaným.

A jak si ji každý den dopřát? Tak například si s ní můžete ochutit kávu nebo i čaj (s medem tvoří v čaji úžasnou kombinaci). Rozumí si ale i s jogurtem, ovesnou kaší, ovocnými saláty, přidat ji klidně můžete i k masu, zkrátka se nemusíte nijak omezovat!

2. Oregano

Věděli jste, že jedna jediná lžička sušeného oregana má tolik antioxidantů jako tři šálky nakrájené brokolice? Samozřejmě to neznamená, že byste se měli vzdát brokolice, ale rozhodně nezapomínejte přidávat oregano všude, kde jen to půjde – tak třeba do salátů (skvěle si sedne s jakoukoli zeleninou), ale také do sýrových toastů, na pizzu (je tradičním kořením), k těstovinám (s rajčatovou omáčkou si rozumí ideálně) a dalším jídlům.

3. Rozmarýn

Látky obsažené v rozmarýnu působí protizánětlivě, ovlivňují pozitivně i zdraví našeho srdce – alespoň to naznačují dosud provedené studie.
A k čemu se tahle bylinka hodí? Především je skvělá v marinádách na maso, ale také v pečivu. Nezavrhujte ji ani při pečení sladkého pečiva, dobře se doplňuje i s medem nebo cukrem.

4. Kurkuma

Jedno z nevychvalovanějších ochucovadel – alespoň co se pozitivního vlivu na naše zdraví týče. Kurkuma – tedy podle vědeckých studií – příznivě působí na zažívání, nervovou soustavu (především mozek) a srdce. Nejčastěji se s ní setkáte v curry, jež je směsí nejrůznějšího koření (právě kurkuma je odpovědná za jeho žlutou barvu). Samotná nemá nijak výraznou chuť, takže sáhněte spíše po zmíněném curry – hodí se k masu (včetně ryb), ale i do salátů a nejrůznějších dipů či omáček.

5. Tymián

Kromě řady antioxidantů obsahuje tahle bylinka i složku, jež účinně podporuje zdraví naší dýchací soustavy. Kromě toho tymián prospívá zažívání.
A jak jej zařadit na talíř? Zkuste tymián přimíchat do zálivek salátů či krémových dipů k zelenině i masu, vytváří skvělou kombinaci také s rybami, ale třeba i s bramborami.

6. Zázvor

Kdo by to do téhle pochutiny řekl, ale věřte, že jedna jediná lžička tohoto sušeného koření vydá, co se množství antioxidantů týče, za celý šálek špenátu. Tak proč toho nevyužít?

Zázvor je ohromě univerzální – přidat jej můžete jak ke slaným, tak i sladkým pokrmům (včetně například ovocného salátu nebo jogurtu). Velmi si rozumí s medem, citronem, ochutí marinády, omáčky, maso i zeleninu.

Působí protizánětlivě, podporuje zdravé zažívání (umí bojovat s nevolností), posiluje imunitní systém (v době nejrůznějších viróz je k nezaplacení), podle některých studií tiší bolest. A umí skvěle zahřát.

7. Sušené chilli papričky

Chilli dokáže nastartovat metabolismus, některé studie naznačují, že velmi napomáhá spalování tuků. Zkrátka existuje spousta důvodů (vedle zvýraznění chuti mnoha pokrmů), proč si ho dopřávat častěji, než si ho většina z nás dopřává.

Hodí se prakticky ke všem masům, ale i k zelenině nebo třeba sýrům a nejrůznějším dipům či dresinkům.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat