Prostreno.cz

Tohle se děje s vaším tělem, když každý den jíte to samé jídlo

Nestíháte a lítáte od čerta k ďáblu, tedy od počítače k dětem, z práce do práce, ze zahrady domů a zase zpátky. Nemáte čas pořád vymýšlet, co bude k obědu nebo k večeři. Proto už popáté za tento týden podáváte špagety jako rychlé, jednoduché a levné jídlo. Proč je to špatně?

Nejen pandemie, ale i změna životního stylu, popřípadě nutnost snížení rodinného rozpočtu mění stravovací rutinu. Jenže jíst to samé jídlo den co den, není zdravé. Mikrorotace ve stravě je totiž nesmírně důležitá.

Ach ta všednost!

Věc se má tak, že pokud každý večer dáte do hrnce třeba brambory a brokolici, přijímá vaše tělo pouze část potřebných živin. Jelikož člověk jí i očima, je tu také faktor jednotvárnosti a nenaplněného smyslového zážitku. Pořád jen žlutá a zelená barva? Stereotyp! Tělo se skutečně dřív či později začne nudit, nutričně i emocionálně.

Organismus potřebuje listovou zeleninu, zdravé tuky, jako jsou ořechy, olivový olej nebo avokádo, ale taky různé druhy ovoce, bílkoviny a obiloviny, které zajistí správné množství makroživin a vitaminů. Co všechno hrozí, když ho šidíte?

Vlasy na hřebenu, náchylnost k nemocem

Bez mikrorotace ve stravě můžete mít (a pravděpodobně i máte) nutriční deficit v několika oblastech, jež mohou ovlivnit výskyt a průběh různých zdravotních mechanismů od potravinových alergií přes plodnost, zdraví pokožky, nehtů a vlasů až po imunitu. Pokud jíte každý den totéž, nenamáháte svůj střevní mikrobiom (mikroorganismy osídlující určité prostředí), který je nezbytný nejen pro obranyschopnost, ale i správné vstřebávání výživy. Vlastně ho tím připravujete o pravidelnou zátěž a jakýsi nutriční trénink.

Zdravá skladba jídelníčku

Optimální je, pokud na vašem stole rotuje žitné nebo celozrnné pečivo, těstoviny, rýže, quinoa, bulgur, luštěniny a výrobky z nich. K nim pak patří ovoce a zelenina plus kvalitní bílkoviny – libové maso (zejména hovězí, kuřecí nebo ryby), vejce, mléčné výrobky (tvaroh, bílé jogurty či cottage sýr). Chce to hlavně pestrost a pravidelnosti v jídle, čemuž právě teď nahrává roční období a lokální, čerstvé potraviny.

Pochopitelně, že je nutné přihlédnout k aktuálnímu zdravotnímu stavu a nárokům těla. Trpíte-li nějakou z potravinových intolerancí, kupříkladu na lepek, dá vám o tom organismus vědět třeba nadýmáním. Pak se podle toho zařiďte. Jinak ochutnávejte a labužnicky debužírujte, co hrdlo ráčí. Tělo i mysl vám poděkují.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat