Prostreno.cz

Borůvkový čaj je nápojem nejen pro diabetiky

Když se řekne čaj, většina lidí si vybaví kupované sáčky plněné černým či zeleným čajem, popřípadě nějakými bylinkami. Milovníci přírody však vědí, že když si na louce nebo v lese nasbírají pár lístků či květů čehokoli, získají vynikající nápoj s léčivými účinky – navíc z prostředí, které znají. Momentálně se jejich pozornost točí okolo borůvkového listí. Proč?

Borůvkový čaj, připravovaný máčením listů borůvkového keře v horké vodě, poskytuje řadu jedinečných zdravotních výhod, které ocení nejen diabetici. Nejprve se sluší uvést, že sběr borůvkového listí vyžaduje správné načasování.

Kdy se vydat do lesa?

Lístky se otrhávají jen z větviček, na kterých ještě nerostou květy a plody. Ze sběru se odstraňují větvičky i napadané jehličí, přičemž úlovek se suší ve stínu a na dobře větraném místě. Ve vyšších nadmořských výškách tak ještě máte šanci na léčivé keříky narazit. Promeškáte-li tuto jedinečnou šanci, přijdete o cenného domácího lékaře, který má na starosti hned několik věcí.  

Zdravé srdce

Borůvkové listí je bohaté na minerály, jako je hořčík, draslík, mangan, železo, měď nebo zinek. Konkrétně vyšší množství draslíku, které je v listech k mání, udržuje správnou funkci nervů, svalů a srdce. Studie ukazují, že draslík může pomoci předcházet srdečním onemocněním. Pití borůvkového čaje se tak vyloženě nabízí coby prevence před srdečními kolapsy.

Silnější imunitní systém

Borůvky jsou výtečnými zdroji antioxidačních látek, jmenovitě antokyanů, polyfenolů a flavonoidů. V překladu řečeno, pokud budete čaj z borůvkového listí popíjet pravidelně (a to ideálně třikrát denně), nebudete tak náchylní k nemocem. Vaše imunita se stane silnější, a když už se náhodou dostanete do spárů virů a bacilů, uzdravíte se rychleji. Počítejte totiž i s podporou slušného množství vitaminu C, jež podporuje obranyschopnost.

Zdravý průtok krve

Zatímco ostatní chodí je v tričku a v pantoflích, vy na sobě máte svetr a potřebujete huňaté ponožky. Neustále chladné ruce a nohy poukazují na nedostatečný krevní oběh. Zdravý průtok krve je klíčem k tomu, aby se důležité živiny dostávaly do těch orgánů, do kterých mají. O tenhle transfer se stará právě borůvčí.

Lepší paměť i slovní vyjadřování

Znalí vědí, že borůvčí je užitečné i pro mozek. Pomáhá mu totiž lépe pracovat, vybavovat si, vzpomínat a vůbec celkově fungovat. Usnadňuje totiž neuronům pohyb po mozkových drahách a tím podporuje přemýšlení, zpracování informací a zapamatování si důležitých událostí. Proto by se borůvkový čaj měl stát povinným nápojem pro osoby s kognitivními poruchami (kupříkladu demencí a Alzheimerovou chorobou). A jak je to s nežádoucími účinky? Pokud pijete víc než tři šálky borůvkového čaje denně, můžete se setkat s průjmem. Co se týče alergických reakcí, tak ty jsou vzácné.





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat