Prostreno.cz

Cibule výrazně snižuje riziko rakoviny až o polovinu

Česká republika zaujímá ve výskytu onkologických onemocnění přední příčky, což není vůbec lichotivé. Jak z toho ven? Máte rádi cibuli? Tak byste jí měli jíst více. Kvercetin v ní obsažený totiž snižuje riziko rakoviny až o 50 procent.

Cibule je jednou z nejstarších kultivovaných rostlin na světě. Je oblíbená díky své specifické chuti, ostré vůni a širokému využití v kulinářství a medicíně. První známky pěstování cibule se datují do období asi 5000 let před naším letopočtem. Toto zelené, mnohotvaré jídlo bylo vysoce ceněno starověkými Egypťany, protože věřili, že jeho kruhy a silný zápach symbolizují věčnost. Cibule byly dokonce nalezeny v hrobkách faraonů jako nabídka bohům. V antickém Řecku byla cibule považována za zdroj síly. Ve středověku se stala nepostradatelnou složkou stravy chudých, protože byla snadno dostupná a mohla se skladovat po dlouhou dobu. Stále více se cibule stala důležitou součástí kulinářství různých kultur po celém světě. V Indii je popisována v sanskrtských spisech jako léčivá rostlina, v Číně je považována za symbol štěstí, ve Francii je základem mnoha tradičních receptů.

Dnešní cibule se pěstuje na celém světě v různých klimatických podmínkách. Již není pouhým doplňkem jídla, ale je považována za jednu z nejdůležitějších plodin v agrikultuře. S rozvojem moderní botaniky a genetiky se nyní pěstuje mnoho různých druhů. Cibule tak prochází fascinující historií, od posvátné rostliny starověkých civilizací až po gotickou superpotravinu. Její univerzální přitažlivost a adaptabilita ji činí jedním z nejrozmanitějších a nejrozšířenějších plodů na planetě.

Kvalitní přírodní léčivo 

Že má tato zelenina i nezpochybnitelné léčivé vlastnosti, o tom se ví od nepaměti. Velkou zásluhu na tom má obsažený alicin, což je organická sloučenina síry odpovědná za její štiplavou chuť i vůni. Lékaři upozorňují, že působí antibakteriálně, přičemž poskytuje ochranu před záněty, choroboplodnými zárodky a trombózou. Alicin zároveň tlumí příznaky alergie i astmatu a zastavuje infekce. Nejen kvůli němu se ale vyplatí jíst cibuli častěji…

Prevence vzniku rakoviny 

Ve zmíněném ochucovadle se v hojném množství nachází i kvercetin. Ten je jedním z nejsilnějších a nejrozšířenějších biologicky aktivních antioxidantů, jehož zázračným schopnostem vědci zasvětili hned několik studií. Všechny se pak shodují v tom, že čím pravidelněji ho člověk konzumuje, tím menší má pravděpodobnost, že ho postihne rakovina.

Příkladem za všechny je pak americký výzkum publikovaný v magazínu Healthy Food. Jeho poznatky sdělují, že kvercetin snižuje riziko onkologických onemocnění až o 50 procent, zatímco reguluje škodlivý cholesterol, čímž zlepšuje funkce kardiovaskulárního systému. Příznivý vliv má však i na metabolismus, takže se může uplatnit také při plánované redukci váhy.

Strava pro mozek

„Obyčejná“ cibule má i další překvapivé účinky. Díky podílu mědi totiž stimuluje činnost mozku. Vzpruhu imunity zase zajistí vitamin C, který souběžně podpoří zdraví cév, kostí i pokožky. Nabízí ale i odolnost vůči stresu, což samozřejmě vůbec není od věci.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4366009/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4366009/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat