Prostreno.cz

Brambory rozhodně nestačí jen opláchnout vodou

Co udělat ještě předtím, než brambory nakrájíte? Nedělejte jednu ze zásadních chyb a nedopusťte, aby vám ničily zdraví!

Je známo, že brambory posilují imunitu lépe než většina ostatních potravin. Obsahují totiž spoustu cenných látek včetně vitaminu C, který je k mání hlavně v bramborové slupce. Všechno je to však kontraproduktivní, pokud se o brambory po příchodu z obchodu nestaráte tím správným způsobem.

Jak je to s mytím?

„Brambory nepotřebuji nějak extra drhnout, stejně z nich oloupu slupku,“ říkáte si. No jo, jenže brambory jsou kontaminovány pesticidy, které se ukrývají nejen ve slupce, ale i v dužině. Určitě je tedy vydrhněte kartáčkem a opláchněte pod proudem studené vody, ať už s nimi zamýšlíte cokoli. Zbavíte je aspoň části nežádoucích látek (obvykle tak 70 %).

Chcete-li to vzít důkladněji, připravte roztok s jedním dílem octa na devět dílů vody. Brambory ponořte, nechte 20 minut odpočívat a následně je osušte. Pro tepelnou úpravu zvažte, jestli se skutečně chcete zbavovat slupky, která má spoustu vlákniny a dalších živin. Jestli to recept umožňuje, nechte si ji!

Krájení brambor

Kombinace vlhkosti a škrobu může způsobit, že brambory budou při krájení lpět na ostří nože. S tím je nutné se smířit, zaručený fígl, jak tomu zabránit, se zatím nenašel. Ví se však, že řezané povrchy brambor oxidují a hnědnou, pokud se včas nezpracují. Připravujete-li třeba bramborové těsto na halušky a do ruky berete jednu bramboru po druhé, nechte celou várku brambor namočenou ve studené vodě, popřípadě do ní ještě přidejte pár kapek citronové šťávy.

Můžete jíst naklíčené kusy?

Rozhodně se to stává. Jdete do sklepa nebo do spíže a zjistíte, že brambory klíčí. Pokud jsou klíčky malé a rané, nejprve zkontrolujte, jak si brambory stojí. V případě, že nemají změněnou chuť (nejsou hořké a ani nezapáchají), dobře je oloupejte, klíčky pečlivě odstraňte a brambory tepelně upravte. (Silně naklíčených brambor, navíc třeba nazelenalých, se v rámci zachování dobrého zdraví radši vzdejte. Mohly by vás dohnat bolesti břicha, zvracení nebo průjem.)

Aby se klíčení zabránilo, použijte malý trik. Pod brambory na vzdálenost dlaně dejte dřevěné uhlí. Ve skladovacích prostorách by teplota neměla klesnout pod 4 °C. Pokud se tak stane, brambory sládnou.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.goodhousekeeping.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat