Prostreno.cz

Čokoláda konzumovaná v těhotenství podporuje zdravý vývoj plodu

Navzdory tomu, že hořká čokoláda obsahuje kofein, je vhodná i pro nastávající maminky. Pokud se jí s mírou, předchází preeklampsii i emočním výkyvům. Také posiluje imunitu a na placentu působí přímo blahodárně!

Pokud lze o nějaké sladkosti říct, že je zdraví prospěšná, pak je to jistě hořká čokoláda s vysokým procentem kakaa. Studie za studií potvrzuje, že neutralizuje volné radikály, normalizuje krevní tlak a reguluje škodlivý cholesterol. Zároveň snižuje riziko rakoviny a obnovuje harmonii střevní mikroflóry. Teď se navíc ukázalo, že velká pozitiva má i v radostném očekávání.

Dobrota, která bříšku svědčí

Nedávný kanadský výzkum uskutečněný na Lavalské univerzitě prokázal, že tmavá čokoláda konzumovaná v těhotenství, a to již od prvního trimestru, podporuje správný růst i vývoj plodu. „Naše poznatky jasně ukazují, že obsažené flavanoly jsou pro gravidní ženy skutečným přínosem, neboť zlepšují placentární funkce, což mimo jiné omezuje pravděpodobnost preeklampsie, tedy nedostatečného prokrvení a okysličení nenarozeného miminka,“ vysvětluje profesor porodnictví a gynekologie Emmanuel Bujold z výše uvedené univerzity.

Silnější imunita bojující za dva

Jmenovaný gynekolog upozorňuje i na neskromné množství antioxidantů, jež se v hořké čokoládě nacházejí. Ty podle něj povzbuzují obranyschopnost, zatímco blahodárně působí na kardiovaskulární systém. Tato sladkost díky svému složení rovněž utlumí stres a navodí dobrou náladu, protože „nakopne“ produkci endorfinů a serotoninu. I to je velké plus. Ostatně, co si budeme povídat – o emoční výkyvy není během devíti požehnaných měsíců nouze. Napadá vás, že to zní sice hezky, ovšem čokoláda přece jen obsahuje kofein, který je tabu?

Nic není tak horké, jak se uvaří

„Klíčem je samozřejmě vhodné dávkování a rozumná denní spotřeba. Bezpečná dávka kofeinu pro těhotné ženy je méně než 200 mg denně. Pokud je překračována, mohlo by dojít k narušení fungování těla, nadváze i cukrovce,“ uzavírá porodník Emmanuel Bujold.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat