Prostreno.cz

Peruánský oříšek sacha inchi se uplatňuje i v kosmetice

Původně pochází z velké části tropické Jižní Ameriky, stejně jako z některých ostrovů v Karibiku. Rostlina sacha inchi patří mezi superpotravinu, jejímž plodem jsou ořechy – výjimečné jak tvarem, jak i účinky na zdraví. Díky nim můžete být psychicky v pohodě, a navíc i krásnější!

Peruánský oříšek trochu připomínající badyán se v amazonském deštném pralese používá jako zdroj potravy již 3 000 let. Je bohatý na bílkoviny, omega-3, 6 a 9, alfa tokoferol, vitamin E, karotenoidy (vitamin A) a vlákninu. Bývá snadno stravitelný, a pokud ochutnáte olej z něj vyrobený, trochu vám to připomene starý známý olej olivový. Jen je o něco lehčí a výživnější – a taky má víc bílkovin a omega-3 mastných kyselin. Odborníci o těchto oříšcích, které jsou k mání v každé dobré prodejně zdravé výživy, říkají, že si s lidským zdravím dost rozumí. V jakých oblastech?

Snižují hladiny LDL cholesterolu

Cholesterol se rozděluje na dobrý a špatný. Druhý jmenovaný se podepisuje na kornatění tepen a tvorbě nánosů a plaků na jejich vnitřní stěně. Výsledkem může být zúžení cév či omezení toku krve. Pravidelná konzumace peruánského oříšku však špatný cholesterol snižuje.

Způsobují pocity štěstí

Sacha inchi obsahují dobré množství tryptofanu, což je předchůdce neurotransmiteru serotoninu. Serotonin je hormon, který pomáhá zvládat stresové situace, navozuje pocit klidu a štěstí. Pokud trpíte na výkyvy nálad, máte toho v práci hodně, nebo vám často hlava třeští jako o závod, neváhejte se po peruánském oříšku poohlédnout. Líbit se vám bude i fakt, že uvedený tryptofan dokonce i reguluje chuť k jídlu. To se hodí vědět, pokud ze stresu holdujete emočnímu přejídání. 

Zlepšují kostní hustotu

Omega-3 jsou užitečné při vstřebávání vápníku. Zlepšují kostní hustotu a odstraňují některé potíže, k nimž dochází vinou stárnutí. I tady sacha inchi pomáhá.

Posilují paměť

Mozek pro své fungování potřebuje dobré a zdravé tuky. Přidáte-li peruánský oříšek, který je jich plný, na svůj stůl, dočkáte se odstranění problémů s pamětí, zmírnění depresí i únavy.

Jsou spojencem srdce

Sacha inchi zlepšuje krevní oběh a současně snižuje krevní tlak. To přispívá ke zdravějšímu a méně stresovanému kardiovaskulárnímu systému, od tepen po srdce a tak dále.

Kůže a vlasy jsou díky nim krásnější

Je známo, že se peruánský oříšek uplatňuje i v kosmetice. Vysvětlení je jednoduché. Omega-3 mastné kyseliny jsou životně důležité pro zdravé vlasy a pokožku. Regulují produkci oleje, udržují pokožku pružnou a hydratovanou a zároveň ji chrání před poškozením sluncem. Sacha inchi má tak silný protizánětlivý a regenerační účinek. Olej zpevňuje povolenou kůži a pomáhá vyhlazovat vrásky. Skvěle se hodí pro péči na suché, poškozené a barvené vlasy. Nechybí vám ve vaší výbavě?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat