Prostreno.cz

Potraviny pro zdraví náchylných dutin

Každý má občas alergii, ale může se stát, že se vás ucpaný nos a rýma trápí natolik, že nemůžete normálně fungovat. V rámci zdraví dutin a prevence před infekcí jezte určité potraviny, které vaše obtíže zmírní!

Teplé počasí a prašné prostředí se všemi alergeny a mikroby si s bezproblémovým dýcháním netyká. Možná, že pravidelně proplachujete svůj nos solným roztokem z konvičky, což je chvályhodné, nicméně víte, že infekce zmírňuje i jídlo? Upravte svůj jídelníček a předejděte závažnějším problémům, jako jsou bolesti hlavy, ztráta čichu, horečka nebo chronická únava!

Bez dostatečné hydratace to nepůjde

Spousta čerstvé, čisté a filtrované vody je nezbytná pro zdraví dutin. Když jí není dost, tělo vodu odvádí od nepodstatných funkcí, aby ty základní udrželo v chodu. Pak se stává, že hlen v nose houstne, ucpává dutiny a podporuje růst bakterií. Proto zvyšte denní příjem závlahy.

Nápomocné koření uleví

Kapsaicin, který je k mání v chilli papričkách, feferonkách a kajenském pepři, snižuje zánět, stimuluje imunitní systém, ulevuje od bolesti a přispívá k vylučování nosního hlenu. Proto kořeňte svá jídla, co se do vás vejde! Pochopitelně s mírou, protože konzumace příliš mnoha ostrých a kořeněných dochucovadel může vést k zažívacím potížím, nevolnosti nebo bolestem břicha. Vadí-li vám štiplavé aroma, sáhněte aspoň po kurkumě, jež se s oblibou používá při senné rýmě.

Mocný ananas je jako čistička

Kdy jste naposledy měli ananas? Tahle dobrota je bohatá na antioxidanty, které chrání jemné sliznice před poškozením. Enzymy v ananasu také rozkládají nánosy cizích látek, jež se hromadí v dutinách. Tím přispívají k rychlejšímu uzdravení.

Česnek? Nebojte se ho použít!

Česnek a v něm sídlící hlavní účinná látka alicin, což je sloučenina síry, která vzniká při drcení nebo krájení česneku, je antibakteriální a protiplísňový. Viry se před ním třesou, což znamená, že česnek je bojovníkem za zdraví dutin. Používejte ho do jídel, nebo syrový stroužek pár minut přežvykujte v ústech, nedělá-li vám to problémy. Pokud ano, vyměňte ho za křen, který působí téměř stejně jako kapsaicin, tedy snižuje zánět a stimuluje imunitní systém. Má také antibiotické vlastnosti. A co dalšího pro zdraví svých dutin můžete udělat?

Neméně účinné fígle

Kysané zelí, nakládané okurky, brynza, podmáslí, kefír či jogurty s živými kulturami. Probiotika neboli přátelské bakterie v těle udržují rovnováhu mezi užitečnými bakteriemi a plísňovými infekcemi. Jejich užívání podporuje dobrou náladu, zlepšuje trávicí systém a posiluje obranyschopnost, což se při začínající infekci dutin hodí. K probiotikům přidejte antioxidanty, minerály a vitaminy. Ty hledejte v čerstvém ovoci a zelenině (citrusy, zázvor, sladké brambory a podobně). Antioxidanty chrání sliznice před poškozením volnými radikály, což je taktéž důležité.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat