Prostreno.cz

Meloun není jen obyčejné letní jídlo

Český trh má dvě hlavní sezony melounů, přičemž ta první, španělská, připadá na květen až září. Využijte toho, a co nejčastěji si nějaký ten kus z obchodu přineste. Pomůže při sportu, hubnutí i pěstování krásy!

Meloun je druh plodové zeleniny patřící do čeledi tykvovitých. Na světě se jich pěstuje několik druhů, z nichž některé se těší oblibě zvlášť v letních měsících během grilovací sezony. Při jedné z úprav se totiž meloun vydlabe, dužnina se vymačká přes sítko a získaná šťáva putuje zpět do vydlabaného kusu. Následuje zalití alkoholem (často vodkou) a zasypání kostkami ledu. Večírek může začít. Meloun je však víc než ozdobou zahradních party. Jak působí na zdraví?

Meloun v roli lékaře přes srdce  

Obsahuje hodně živin, bývá bohatý na draslík a vitaminy A, C a B. Je i domovinou lykopenu, antioxidantu, který mu dodává tmavě červenou barvu. O něm je známo, že vykazuje protizánětlivé vlastnosti, snižuje riziko cévní mozkové příhody, krotí vysoký krevní tlak a předchází tak srdečním onemocněním. Přítomný citrulin zase má účinek na aterosklerózu neboli kornatění cév.

Zásobárna vody

Pitný režim je důležitý v jakémkoli ročním období. V některých situacích se ještě navyšuje, například při práci v horkém prostředí nebo po cvičení, kdy tělo přichází o vodu v důsledku pocení. Jistě není překvapením, že meloun je z 90 procent tvořen právě vodou, což z něj činí jeden z nejlepších zdrojů hydratace. Navíc platí, že podporuje močení a přitom nezatěžuje ledviny.

Osobní pečovatel o svaly

Zvlášť po zmíněné fyzické aktivitě je meloun víc než žádaný. Dali jste si do těla a uběhli několik kilometrů? Meloun nakrájejte na plátky a ochutnávejte. Nejen, že doplníte vodu, ale zregenerujete vše potřebné. Elektrolyty a citrulin, jež urychluje proces odstraňování kyseliny mléčné, zklidňují namožené svalstvo po náročném tréninku a působí proti svalové únavě.

Dohled nad trávením

Meloun v neposlední řadě obsahuje i vlákninu, čímž podporuje trávení a předchází zácpě, zároveň krotí pálení žáhy, zrychluje metabolismus, vyplavuje toxiny a tuky, což nakonec může přispět ke snížení tělesné hmotnosti.

Původce krásné pokožky a zdravých vlasů

Meloun je také dobrým zdrojem vitaminu C, což je živina nezbytná pro syntézu kolagenu. Tahle tolik opěvovaná látka udržuje pokožku pružnou a elastickou, čím přispívá k viditelně mladšímu vzhledu. Také posiluje vlasy, zlepšuje kondici střev nebo snižuje hladinu cholesterolu. Ještě pořád máte pocit, že je meloun, o jehož existenci věděli už ve starověkých Pompejích, pouhým obyčejným jídlem?





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat