Prostreno.cz

Oleje, které neucpávají póry na pokožce

Komedogenní složky ucpávají kožní póry a stojí za vznikem akné a dalšími problémy s pokožkou. Patří k nim i olivový olej? A čím ho popřípadě nahradit?

Olivový olej se vyrábí lisováním celých oliv. V dnešní době se používá v rámci teplé i studené kuchyně a patří k oblíbeným položkám kosmetického průmyslu. Je ale navzdory svým příznivým léčivým vlastnostem šetrný ke kožním pórům?

Pravda je taková, že obsahuje antioxidanty, které bojují s poškozením volnými radikály. Pokožku hydratuje a chrání ji před škodlivými účinky slunečního záření. Je však mírně komedogenní (konkrétně na stupni číslo dvě z celkových pěti), což znamená, že pokud máte mastnější pleť, není pro vás vhodný. Tento neředěný rostlinný olej může způsobit několik kožních problémů, zejména černé tečky a akné. Oleje na stupni nula až jedna jsou tedy vhodnější. Které to jsou?

Konopný

Konopný olej je určený pro všechny typy pleti, tedy i tu problematickou. Působí protizánětlivě, uklidňuje a napomáhá k normalizaci pleti, pokožku nezatěžuje.

Mandlový

Mandlový olej, který je vynikající pro vlasy a pokožku, slibuje válku lupům a naopak podporuje růst vlasů. Je obohacený o vitaminy A a E, pomáhá při zajišťování správné výživy popraskaných rtů, suchých rukou a pat. Velmi často je základem pro Janův olej z třezalky tečkované.

Šípkový olej

Šípkový olej je skvělý pro hydrataci pokožky, má protizánětlivé vlastnosti, zklidňuje podrážení a zarudnutí. I on je vhodnou volbou pro každý typ pleti.

Arganový

Arganový olej léčí akné, jizvy, strie a zklidňuje suchou a podrážděnou pokožku, zároveň zlepšuje její pružnost. Opět bez toho, aby zanášel kožní póry.

Ricinový

Ricinový olej je vynikající nekomedogenní olej a zároveň oblíbená přísada mnoha kosmetických výrobků. Je užitečný při léčbě akné a jizev, zklidňuje pleť podrážděnou sluncem a krotí následky předčasného stárnutí.

Slunečnicový

Slunečnicový olej je další z řady olejů, jež jsou k pórům šetrné. Obsahuje vitamin E a chrání pokožku tím, že v ní zadržuje vlhkost. Nezaměňujte však kvalitu za kvantitu. Slunečnicový olej na smažení ze supermarketu skutečně není tím pravým.

Hroznový olej

Hroznový olej svědčí pleti náchylné k akné. Hojí drobné rány a zesvětluje tmavá místa. Už jste ho zkoušeli?

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku.

Zdroje: www.treehugger.com





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat