Na procházce se vám nesjpíš připlete pod nohy, ale ještě před tím vás upoutá svým vzhledem. Kostival je mocnou bylinkou, se kterou se musí nakládat opatrně. Pro koho není vhodný a co hrozí, když ho přijmete ústy?
Kostival lékařský (Symphytum officinale) je bylinka, která láká nejen včely. Má charakteristický vzhled, pozná se podle růžovo-fialových květů a drsně chlupatých listů. Roste na březích potoků, řek, na okrajích lesů a v dalších mokřinách, kam dopadají sluneční paprsky. Kořen a listy kostivalu jsou součástí tradiční medicíny v mnoha částech světa.
Sbohem, pupínky i popáleniny!
Třeba v Japonsku se bylinka sklízí už více než 2000 let, přičemž se používá na záněty kloubů, modřiny, svalové podvrtnutí, artritidu, dnu i popáleniny, úspěch však slaví i při léčbě akné a syndromu karpálního tunelu. (Pro léčebné účely se sbírá nejčastěji kořen, a to na jaře a na podzim, ve druhé řadě pak listy a nať.) Tak proč se ho bát?
Je o něm známo, že obsahuje chemické látky, jmenovitě alantoin a kyseliny rozmarýnovou. Ta je k mání třeba ještě v tymiánu, šalvěji, majoránce nebo mátě. Alantoin podporuje růst nových kožních buněk, zatímco kyselina rozmarýnová pomáhá zmírňovat bolesti a záněty. Jenže v tomto případě nic není jen černé nebo bílé. I když je kostival pro své zdravotní benefity obecný známý, představuje i určitá rizika.
Opatrně při manipulaci a užívání
Používat se má na dlouho se hojící, nikoli otevřené rány. Kostival zároveň není určený pro vnitřní aplikaci, protože obsahuje karcinogenní sloučeniny, které mohou vážně poškodit játra. Z tohoto důvodu jej americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv zakázal konzumovat ústy.
Vyhnout by se mu tedy měli zvlášť lidé, kteří s tímto orgánem mají nějaké problémy, zároveň se nedoporučuje dětem, starším dospělým, těhotným a kojícím ženám. Jinak se ale krémů, mastí a zvlášť tinktur, díky kterým účinné látky rychleji pronikají k poškozenému místu (v porovnání s mastmi), není čeho bát. Ostatně, účinný balzám na všemožné neduhy si můžete vyrobit i sami.
Zázrak v kelímku
Kořen kostivalu umyjte, osušte a nakrájejte ho na plátky (keramickým nožem, ocel ničí ducha rostlin). Ve vodní lázni rozpusťte sádlo, bambucké máslo či kokosový olej (co je vám bližší a dostupnější), přimíchejte kostival, asi 20 až 30 minut nechte na mírném ohni probublávat a poté základ masti odstavte. Přidejte trochu organického medu, zakryjte poklicí a přes noc si výtvoru nevšímejte. Druhý den mast rozehřejte, přeceďte, v případě potřeby zahustěte včelím voskem a přelijte do čistých kelímků. Skladujte v chladu a temnu. Při bolestech kloubů i nepohodlí v horní a dolní části zad vám vlastnoruční medicína přijde vhod!
Zdroje: Wikipedie.cz, Rxlist.com