Prostreno.cz

Za vypadáváním vlasů může být nedostatek bílkovin

Že jsou bílkoviny dobré jen pro budování svalové hmoty? Omyl. Jejich nízký příjem poznáte i podle nadměrných vlasových ztrát!

Poslední dobou registrujete, že vám nějak moc vypadávají vlasy? Jen tak bez příčiny se to zřejmě neděje. Co může stát v pozadí toho, že vám pěstěná hříva ubývá, čemuž s hrůzou přihlížíte při každém česání?

Možná stres, možná nevhodná strava

Biologické výzkumy potvrzují, že za nadměrné padání vlasů sice zčásti mohou genetická predispozice, ovšem pouze u mužů. Ženy obvykle takové „dědictví“ ve vínku nemají. U nich bývá viníkem chronický stres, užívání některých léků a hormonální výkyvy. Odborníci zmiňují i nedostatek pohybu, časté barvení a používání horkých stylingových přístrojů, jako jsou fény, kulmy a žehličky. K pachatelům způsobujícím tento nepříznivý stav ale patří i špatná životospráva a s ní související absence určitých živin. Kupříkladu bílkovin!

Elixír života, který nesmí vyprchat

Význam bílkovin pro udržení chodu organismu se zdůrazňuje neustále. Proteiny jsou tvořeny velkými řetězci aminokyselin, což jsou molekuly zajišťující probíhající tělesné procesy. V podstatě se každá buňka nacházející se v systému skládá z bílkovin, které jsou využívány k budování a opravě tkání i výrobě enzymů, hormonů a dalších sloučenin, jež jsou klíčové pro kosti, zuby, svaly, chrupavky, pokožku i samotnou krev.

Potravinové zdroje jako tajemství hezkého účesu

Na rozdíl od sacharidů a tuků si tělo proteiny neukládá, je proto důležité jíst potraviny s jejich obsahem, čímž mu zajistíte optimální příjem. Ať už je budete čerpat z masa, mléčných výrobků, sóji, vajec, luštěnin, ovesných vloček či ořechů, přispějete tím k vyřešení svého kosmetického problému. Zmiňované látky jsou totiž i základními stavebními kameny vlasových folikulů, proto je každý pramen ke svému růstu, zdraví i kráse doslova vyžaduje. Sluší se konstatovat, že doporučený denní příjem bílkovin se pohybuje okolo 0,8 gramu na jeden kilogram hmotnosti.

Zdroje: top10homeremedies.com, nih.gov





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat