Prostreno.cz

Důvod, proč se milovníci chleba třesou strachy

Jeho chuť a vůně je opojná. Málokdo mu odolá! Bez křupavého, voňavého a nadýchaného chleba se mnozí neobejdou. Už jen ten zvuk, když nůž projede kůrkou, je fascinující. Rozhodně se ale nejedná o potravinu, kterou je vhodné jíst každý den. Co dělá s vaším tělem a proč se chleba radši vzdát?

Na vláčný chlebík si leckdo dává sýr, šunku, máslo, různé pomazánky, marmelády, džemy, lískooříškové krémy, ale i sádlo a škvarky. Platí tedy, že se v něm najde úplně každý. Jenže on člověk vždycky nemůže mít to, co chce.

Pečivo a redukce váhy

Pokud hubnete, pečivu se jistě vyhýbáte kvůli vysokému obsahu sacharidů. Zvlášť v tom bílém je jen energie, zatímco celozrnné aspoň nabízí vyšší podíl vlákniny. Ovšem pozor, není to jen o přibývání na váze.

Když chleba jíte dnes a denně, připravte se i na další komplikaci. Podle studie z roku 2018, kterou publikoval časopis Nutrients, je častá konzumace oblíbeného pečiva spojena se zvýšeným rizikem vysokého krevního tlaku.

Kolik kusů už je příliš?

Při provádění výzkumu sledovali vědci z mexického Národního kardiologického ústavu Ignacia Cháveze a Národní rady pro vědu a technologii skupinu 2 011 dospělých účastníků s průměrným věkem 37,1 roku. Subjekty, které konzumovaly dva druhy bílého chleba (jednou nebo vícekrát týdně), vykazovaly v porovnání s kontrolní skupinou 1,39krát vyšší riziko zvýšeného krevního tlaku.

Minerál, který na sebe váže vodu

Vědci předpokládají, že je to kvůli přítomnosti sodíku v bílém chlebu. Právě on má za následek nejen zvýšený krevní tlak, ale i zadržování tekutin a ztluštění srdečního svalu. Tento zesílený srdeční sval může být v průběhu času nefunkční, proto kardiologové apelují, že srdeční záchvaty jsou u pacientů s vysokým krevním tlakem mnohem častější. To však nemusí být jediný způsob, jak konzumace chleba zvyšuje riziko hypertenze a přispívá ke zdravotním potížím. Ono je to celé tak trochu propojené.

Na co si dát pozor?

Studie z roku 2014 publikovaná v BMC Public Health potvrdila, že konzumace dvou nebo více porcí bílého chleba denně skutečně významně přispívá k nadváze a obezitě, což jsou dva fyzické stavy doprovázející zvýšený krevní tlak. Příjem křupavého chleba tedy radši omezte, zároveň věnujte pozornost štítkům na potravinách a množství sodíku v každé položce, kterou koupíte, dál do svého jídelníčku začleňte víc čerstvého ovoce a zeleniny a jídlo si zbytečně nepřisolujte. Možná, že bude dokonce lepší, když slánku ze stolu stáhnete. Aspoň vás nebude provokovat.   

Zdroje: cardiologia.org, nortonhealthcare.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat