Prostreno.cz

Mango je tropickým zlatem

Tropické mango obsahuje mnoho vitaminů a podporuje tělo v mnoha jeho funkcích. Má pozitivní vliv na trávící trakt a pleť. Co všechno vám může mango nabídnout?

Mango roste v tropech, má totiž rádo teplé a vlhké klima. Ovoce s chutnou sladkou dužinou roste na stromech, který může být vysoký i přes 30 metrů. Svůj původ má mango v Indii, dnes se ale pěstuje na mnoha místech světa – v Africe, Asii, Jižní Americe, nebo dokonce Austrálii.

Kdy je mango zralé

Podle země původu se může doba sklizně lišit, proto je mango v obchodech dostupné během celého roku. Existují různé druhy, které se odlišují různou velikostí a barvou. Nutně nemusí znamenat, že zelené mango je nezralé a červené zralé. Při nákupu proto dejte raději na test hmatem, pokud jde lehce zmáčknout, je zralé.Mango byste měli uchovávat při pokojové teplotě, nikdy ne v lednici.

Vitaminová bomba

Své sladké chuti vděčí mango ovocnému cukru, kterého má opravdu hodně. Nepatří sice k ovoci, které má nejméně kalorií – ve 100 g je asi 60 kcal, ale přesto je zdravé. Se svými mnoha vitaminy posiluje mango nejen oči, ale i imunitní systém a chrání před oxidačním stresem. Kromě toho dodává minerální látky jako draslík, vápník, hořčík a fosfor. Díky podílu vody, který činí asi 80 procent, dodává ovoce i velké množství tekutin, takže se výborně hodí na horké dny.

Obzvlášť zdravé je mango díky vysokému podílu betakarotenu, který se v těle změní na vitamin A. Tento v tuku rozpustný vitamin je velmi důležitý pro oči a zrak. Jeho nedostatek se může v počátečním stavu projevovat jako šeroslepost, ale může vést k celkové ztrátě zraku.

Betakaroten se podílí ale i na dalších procesech v těle, krvi a mozku. Oranžový pigment působí antioxidačně a chrání buňky před volnými radikály. Mango patří k potravinám, které mají největší obsah betakarotenu. Z toho profitují především lidé, stravující se veganskou stravou a nepřijímají vitamin A z živočišných výrobků.

Zdroj: Life line, healthline.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat