Prostreno.cz

U doplňků stravy získáte málo muziky za hodně peněz

Vitamin C nebo třeba železo a hořčík. Nejste si jistí, zda těchto živin máte dost, proto je čerpáte z doplňků stravy? Lépe asi uděláte, když si místo nich koupíte ovoce a zeleninu.

Doplňky stravy by se daly popsat jako koncentrované zdroje prospěšných živin. Proč je lidé užívají? Důvodů existuje hned několik. Někteří se jejich prostřednictvím snaží vyrovnat deficit určitých látek, jiní si chtějí upevnit zdraví, získat nějakou energii navíc nebo podpořit hubnutí. A všichni tak možná jen zbytečně vyhazují peníze a čekají na něco, co nepřijde.

Mnoho povyku pro nic?

„Pilulky s vitaminy, minerály, aminokyselinami a enzymy nejsou zkratkou k lepšímu zdraví ani prevenci chronických chorob. Mnohem větší výhody nabízejí vyvážená strava, pravidelný pohyb a zachování optimální tělesné hmotnosti,“ překvapuje americký lékař a epidemiolog Larry Appel z výzkumného ústavu Welch Center for Prevention, Epidemiology, and Clinical Research, který má sídlo v Baltimoru. Vážně jsou tedy zmíněné „léčivé přípravky“ úplně k ničemu?

Reklamní tah, který dobře vynáší

„Více než polovina dospělých Američanů pravidelně konzumuje multivitaminy či jiné minerální doplňky, a to včetně osob starších 65 let. Jejich celková cena přesahuje 12 miliard dolarů ročně. To jsou peníze, které by mohly být daleko lépe utraceny, třeba za kvalitní ovoce, zeleninu, ryby, celozrnné produkty a mléčné výrobky,“ dodává výše jmenovaný odborník, který si o vitaminech v prášku zjevně myslí své. Jeho názor ovšem podporují i vědecké výzkumy.

S účinky to nebude tak horké 

Třeba nedávná americká studie, do níž bylo zahrnuto více než 450 tisíc respondentů, odhalila, že multivitaminy nesnižují riziko srdečních onemocnění, rakoviny, úbytku kognitivních funkcí ani obezity. V žádném případě totiž nenahrazují plnohodnotná jídla zdravého stravování, která proti chronickým nemocem skutečně bojují. Lékař Larry Appel tyto farmaceutické produkty obecně příliš neschvaluje, tedy až na jednu čestnou výjimku.

„Kyselina listová předchází vývojovým defektům plodu, proto by ji ženy před těhotenstvím i v jeho raném stadiu měly užívat opravdu zodpovědně. Tady doplňky stravy bez výhrad pomáhají, jiné ale nedoporučuji. Budete-li se držet zdravé výživy, získáte z ní všechno, co vaše tělo potřebuje,“ uzavírá americký expert.

Zdroje: news-medical.net, hopkinsmedicine.org, altasciences.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat