Prostreno.cz

Vypadávání vlasů brání voňavý rozmarýn

Že se s rozmarýnem dá v kuchyni doslova čarovat, to asi nikoho zvlášť nepřekvapí. Věděli jste ale, že tenhle aromatický spojenec zastavuje nadměrné vypadávání vlasů?

Rozmarýn je velice oblíbenou bylinkou i kulinářskou přísadou. Neotřelou chuť dodá salátům, těstovinám, nádivkám a sýrovým pokrmům. Hojně se přidává také k masu, zelenině a rybám, ovšem báječně vynikne i v omáčkách a polévkách. A už jste ho zkusili vmíchat do sladkých dezertů, konkrétně pak zmrzliny? To je teprve něco! Rostlina, která se po Evropě rozšířila díky římským výpravám, pomáhá nejen v kuchyni, vyřešit totiž dokáže i jistý kosmetický nešvar, s nímž si moderní populace často neví rady.

Ale ne, zase mi padají vlasy!

Řídnoucí vlasy spadají mezi problémy, jež zasahují obě pohlaví stejnou měrou. V názorech ohledně „normálního“ denního úbytku se sice odborníci rozcházejí, nicméně když kštice vypadává až moc, asi každý člověk to bezpečně pozná. Důvodem pak bývá hormonální nerovnováha, nedostatek určitých živin, alergie, chronický stres či obecně nevhodná péče. V nadměrných ztrátách mívá pomyslné prsty i užívání některých léků, příliš přísná dieta, špatný styl česání nebo porucha štítné žlázy. A co s tím vším má vlastně společného jmenovaná voňavá bylina?

Nabízí se spása z květináče

Studie za studií potvrzuje, že vnější aplikace rozmarýnu je stejně účinná jako farmaceutické přípravky určené k léčbě alopecie neboli plešatění. Odborníci poukazují na jeho základní zdravotní výhody, jež zahrnují silné antioxidační a protizánětlivé působení, podporu krevního oběhu i dezinfekční schopnosti. Složení této rostliny vyživuje vlasové folikuly, uklidňuje pokožku hlavy a reguluje tvorbu mazu. Nejenže zastavuje vypadávání, bojuje i proti lupům, vyrážkám a obtěžujícímu svědění. V jaké formě rozmarýn využít? To záleží na vás, můžete vsadit na výluh, tinkturu nebo olej. V každém případě si zvoleným prostředkem pravidelně masírujte pokožku hlavy, nechte ho pár minut účinkovat a poté smyjte.

Zdroje: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25842469/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat